Публикация

ЦЗПЗ: Лекарят дължи грижа, не резултат

ЦЗПЗ: Лекарят дължи грижа, не резултат

 

 

 

 

 

 

 

Въпросът какво дължи лекарят излезе отново на дневен ред, породен от спора трябва ли общопрактикуващите лекари да бъдат глобявани, ако техните пациенти от рискови групи са с трайни отклонения в контролираните показатели? Спори се за това кои са показателите на холестерола и кръвната захар, над които лекарят да бъде глобен, че не си е свършил работата. 

Изглежда, че това е пореден опит медицината да се облече в административно-наказателни дрехи.

Да глобиш лекаря, за това, че пациентът има високо кръвно, LDL холестерол или гликиран хемоглобин, е все едно да го глобиш, че е с наднормено тегло и не спортува. Юридически погледнато отговорността на жена му, направила баница, е по-голяма. Трябва ли и нея да я глобим?

В теорията на медицинското право отдавна е постигнато съгласие за това, че лекарят дължи грижа, а не резултат. Лекарят може да положи най-добрата грижа и въпреки това пациентът да се влоши и да умре, защото медицината не е всесилна и няма отговор на всички болести и страдания. 

Добрият резултат зависи не само от лекаря, но понякога повече от самия пациент. 
Разбира се, не може да не полагаш никакви грижи за здравето си. Подходът обаче, трябва да е друг. Поведение, което повишава риска от заболяване, независимо дали е свързано с хранене, вредни навици, околна среда или друго, би следвало да води до повишаване на здравната осигуровка, а не до санкция на лекаря.  

Дейността на лекаря може да бъде оценена по това дали е назначил подходящите изследвания, дали е предписал подходящите лекарства, дали е извършил своевременно тези и други действия, които са правилни, според медицинската наука и практика.

 

*Коментарът е публикуван на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването

Коментари