Публикация

Прогнозата за продължителност на живота ще мине 90 г. до 2030 г.

Прогнозата за продължителност на живота ще мине 90 г. до 2030 г.

Ново изследване показва, че разликата в продължителността на живота между мъжете и жените вече е започната да се смалява


Жените в Южна Корея ще са първите в света, при които прогнозата за средна продължителност на живота ще надскочи 90 години, сочи ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Изследването, проведено от Imperial College London и Световната здравна организация, анализира продължителността на живота в 35 индустриализирани държави.
Прогнозата на учените е, че през 2030 г. хората ще живеят много по-дълго и че разликата в продължителността на живота между мъжете и жените ще започне да намалява в повечето държави.  Данните показват, че това ще постави големи предизвикателства пред пенсионните системи и грижата за възрастните хора. 

„Южна Корея има правилна политика в много отношения. Изглежда са успели да постигнат гарантиране на равен достъп до важни сфери като образованието и храненето, от което са се възползвали много хора. До момента те се справят по-добре от другите с проблемите около високото кръвно налягане и имат едни от най-ниските стойности на затлъстяване в света“, коментира за Би Би Си  проф. Маджид Езати. 

Данните показват, че Япония, която бе емблема на дълголетието, ще слезе надолу в глобалната класация по този показател. В момента тя има най-високата прогноза за продължителност на живота при жените, но скоро ще бъде задмината от Южна Корея и Франция (Виж графиката). При мъжете пък прогнозите за средна продължителност за живот ще поставят Япония от сегашното 4-о на 11-о място сред изследваните държави. 

САЩ също не се представят добре и ще имат най-ниската продължителност на живота сред богатите страни до 2030 г.  Според изследването средната продължителност за мъжете в САЩ ще е 80 г. , а за жените  - 83 г. Същата продължителност в общи линии ще се очаква и в Мексико и Хърватска.  

Според проф. Езати САЩ са пълната противоположност на Южна Корея.

„Американското общество е много неравнопоставено и това се отразява на представянето на държавата като цяло. Това е единствената изследвана страна, в която няма всеобхватно здравно осигуряване“.

Професорът отбелязва също така, че САЩ са първата държава, в която хората вече не стават по-високи, като според него това е показател за нещо обезпокоително в храненето в ранна детска възраст в тази страна. 

САЩ ще бъдат задминати от Чили, където жените, родени през 2030 г., ще живеят до 87 г., а мъжете – до 81 г. 

Изследването, публикувано в сп. „Лансет“, също така показва, че разликата в продължителността на живота между мъжете и жените вече е започната да се смалява. Според учените това се дължи донякъде на факта, че мъжете постепенно започват да водят по-здравословен начин  живот, който наподобява този на жените.

Източник: Би Би Си

Коментари