Публикация

В Плевен стартира кампания за орална профилактика на детските зъби

В Плевен стартира кампания за орална профилактика на детските зъби

Целта на екипа на Медидо -дентален център "Св.Панталеймон "е да се повиши здравната култура, като  чрез ролеви игри децата превъзмогнат страха от посещението при стоматолог, но и да се подобри  устната им хигиена


В Плевен стартира кампания за орална профилактика на детските зъби

 

От днес - 22 февруари, стартира кампания за орална профилактика на зъбите при  децата от 3 до 7 години, от плевенските детски градини.

Целта е да се повиши здравната култура, като  чрез ролеви игри децата да превъзмогнат страха от посещението при стоматолог, но и да се подобри  устната хигиена на малчуганите. Кампанията е иницирана от д-р Йордан Георгиев, управител на Медико - дентален център „Св. Панталеймон-Плевен” и екипът на центъра, а именно денталните лекари д-р Енчо Нинов, д-р Йоана Кралева, д-р Александра Петракиева, д-р Петко Георгиев, д-р Вержиния Бакова и д-р Аксиния Лишева.

Д-р Георгиев, припомни, че през 2012 г. дейността си стартира Медико-денталния център, като към него започна работа и мобилен стоматологичен кабинет, който съвместно с фондация „Св.Иван – Рилски-Плевен”, посещаваше населени места от областта. За тези години са дарени 964 зъбни протези на социално слаби възрасти хора от Плевенска област. Сега новото предизвикателство пред екипът на центъра е оралната хигиена на малчуганите. В ежедневната си работа ние стигнахме до няколко извода, което е и повод за тази инициатива, обясни д-р Георгиев. Той  поясни, че при децата нещата са по-особени, тъй като те се страхуват от посещение при стоматолог. Винаги влизат с напрежение и често целия преглед е съпроводен с плач, а родителите се притесняват, което създава дискомфорт. За това екипът ще започне тази инициатива, тъй като устната хигиена е много важна. Отдавна е отхвърлено битуващото мнение, че децата не трябва да се водят на зъболекар, тъй като млечните им зъби ще се сменят, коментира д-р Георгиев.

За това започва и тази кампания. По време на нея чрез игри децата ще се учат, как е правилно да мият зъбите си, а ако не са измити добре- това ще се види при прием на специални цветни таблетки, които ще оцветят зъбната плака, която вреди на зъбите.

Много е важно да покажем на децата, че стоматолозите не са страшни, а посещението при тях  не е наказание, както и че  денталния лекар не е човек, с който родителите трябва да плашат децата си.

Също така под формата на игра, децата ще получават награди и подаръци, които са осигурени от фармацевтична фирма.

Първата детска градина, която беше посетена е  „Дружба” в едноименния квартал и децата от група „Зездичка” в 17 ч. заедно с родителите им присъстваха на първия урок по устна хигиена. Целта е да обиколим всички детски градини и предучилищни групи в града, каза д-р Георгиев. Ако директорите им проявят интерес могат да се свържат с нас на тел. 064/ 69 20 20, за да се планират бъдещи посещения. 

Коментари