Публикация

Правата на болния Байрям са категорично нарушени, смята адвокат

9-годишното момче пристигна в болница „Лозенец“, състоянието му се влошило


снимка: Би Ти Ви

Институциите нарушават правата на малкия Байрям Али, който получи отказ за трансплантация в чужбина, въпреки тежкото си здравословно състояние.

Това коментира адвокат Христина Николова пред bTV.

Деветгодишното дете страда от хронична бъбречна недостатъчност и от две години е на хемодиализа.

Пътува почти всеки ден по 130 км от с. Тъжа до болницата в Стара Загора и обратно. Фондът за лечение на деца одобри финансиране на трансплантация на бъбрек в Германия, но МЗ отказа да подпише Формуляр S2 за заминаването му под предлог, че интервенцията може да се извърши тук.

 „Категорично са нарушени правата на детето. Първо, не виждам защо е чакано толкова дълго време да се издаде разрешението за заминаване от Фонда за лечение на деца. Не виждам и каква е причината от решението на Обществения съвет към фонда до този момент детето да не е заминало. От друга страна, няма предвиден ред, по който министерството да е шапка на фонда, т.е. да отменя вече взетите от него решения. Ако беше така, всички откази трябваше да се обжалват пред МЗ“, коментира адвокат Николова.

Тя отбеляза още, че единствената причина според нея да бъде отказано издаването на формуляр S2, с който детето да замине в чужбина, и то ден преди заминаването, е „желанието на лекари в България – в случая проф. Спасов и проф. Панчев, да извършат тази операция, която очевидно представлява за тях и професионален интерес".

 „Важно е трансплантациите да се извършват в България, но от хора, които имат опита и практиката. Смятам, че те нямат такива“, каза още адвокат Христина Николова.

Пред телевизията националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева поясни, че между 2005 и 2010 г. е имало българо-френски екип, който е извършвал бъбречни трансплантации у нас. Правили са се по една-две такива операции в детската урология на „Пирогов“.

 „От Франция идваха 15 души. За този период имаше регламент, имаше подготвени екипи. Това не е само техническо извършване на трансплантацията – това е една сложна реанимация, сложна терапия, преди, по време и след интервенцията, за да не се отхвърли бъбрекът.

Това беше прекратено брутално на 4 април 2010 г. от проф. Любомир Спасов и тогавашния директор на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева. Оттогава децата се трансплантират в чужбина“, каза доц. Бунева. 

Тя коментира, че решението от фонда за лечението на Байрям е взето въз основа на три мнения на специалисти, които са казвали, че трансплантацията не може да се извърши у нас - д-р Пеев, д-р Русинов и д-р Митева. 

Тези компетентни хора дават мнението си, Общественият съвет към фонда казва „да“, обаче новият правилник на фонда гласи, че националният консултант трябва също да се изкаже. В случая национален консултант по трансплантология е проф. Спасов. И той не само казва „не“, но и че той ще я извърши“, каза още доц. Буева.

Основният проблем е, че министерството няма процедура, по която да отменя решения на фонда, заяви обаче адвокат Николова.

Доц. Марин Георгиев, завеждащ Клиниката по урология към „Александровска“ болница, обясни, че у нас в момента не съществува структура, в която да се извършва трансплантация на деца. В „Александровска“ се присаждат органи от 1969 г., когато е направена и първата трансплантация на дете в „Пирогов“. Но не съществувала национална програма за трансплантации на деца.

Формуляр S2 се издава, когато лечението не може да бъде извършено в страната. От една страна, можем да извършим тази операция, от друга, вече е ясно, че този случай е изключително сложен и нямаме структура от близо седем години, в която да се правят тези операции рутинно“, коментира доц. Георгиев.

В чужбина не се изпращат нито деца, нито възрастни, когато има съмнение за риск при лечението. У нас в момента има риск за това дете и въпреки това се настоява трансплантацията да бъде извършена тук“, каза още адвокат Николова.

Днес малкото момче пристигна с баба си и дядо си в София, за да бъде прието в болница „Лозенец“. Семейството обаче не е съгласно операцията да се прави в България.

Не искаме, понеже ни е страх. Осем години ходим по болниците и не ни казаха, че може да се оперира тук. Сега се оказа, че имало такава болница. Може да са добри лекари, но нас ни е страх“, каза дядото Байрам Али.

Бабата на момчето Селима разказа пред bTV, че състоянието му се влошава. В последните дни то е с високо кръвно, главоболие и повръщане. Три поредни дни са пътували до Стара Загора за хемодиализа.

Коментари