Хомеопатичен препарат убива деца, твърди американски доклад
Хомеопатичен препарат убива деца, твърди американски доклад
Хомеопатичен препарат убива деца, твърди американски доклад
Аптеки Радикс
Аптеки Радикс
Аптека
Хомеопатичен препарат убива деца, твърди американски доклад

Хомеопатичен препарат убива деца, твърди американски доклад

Според новия доклад, представен от американската администрация на контрол на храните и лекарствата (FDA), от хомеопатичния препарат Hyland's Teething Tablets са пострадали стотици деца. Резултатите са публикувани в списанието STAT.

Според новия доклад, представен от американската администрация на контрол на храните и лекарствата (FDA), от хомеопатичния препарат Hyland's Teething Tablets са пострадали стотици деца.  Резултатите са публикувани в списанието STAT.

Хомеопатия, както е известно, е алтернативна медицина, действаща на принципа, че подобното се лекува с подобно. Това направление се счита от учените като порочната практика, но все пак се смяташе за относително "безвредно", освен ако, разбира се, не се използвае като алтернатива на истинското лечение. Работата е там, че хомеопатичен метод включва разреждане на активното вещество до такава степен, че лекарството не оказва никакъв ефект. Проучванията показват, че в продукти с разреждане 12С вероятността да има дори една единствена молекула от активната съставка е близка до нула.

Специалистите на FDA заявиха за опасността от препарата Hyland's Teething Tablets. Те установиха, че той има връзка в 400 случаи на усложнения и дори смърт.

Причината за усложненията е, че в лекарството се съдържа Беладона, което е отровно растение и което може да причини смърт от блокирането на дишането. Приемът на Hyland's Teething Tablets е придружен с конвулсии, гърчове, делириум и спиране на дишането. Анализът показа, че наистина в таблетките има токсични вещества, изключително опасни за здравето.

Резултатите от разследването предизвикаха общественото недоволство - критикувани са както производителя на препарата - компанията Hyland's, така и работата на експертите на FDA, на които им трябваше десет години, за да стигнат до решение. Компанията Hyland's не признава вината си, твърдейки, че причината за усложненията се крият в индивидуалните особености на организма на децата.

След предупреждението на FDA през септември, Hyland's заяви, че вече няма да произвежда продукта. Но той остана по щандовете на магазините в продължение на месеци и все още е на разположение в интернет. И вероятно ще продължи да бъде използван.

Хомеопатията се превърна в многомилиардна индустрия. Нейните продукти се продават в големи количества по цял свят или популярни привърженици от Шер до принц Чарлз. Индустрията има и политическо влияние - тя успя да се освободи от много правила, предложени от Конгреса и FDA през годините.

За разлика от фармацевтичните компании, произвеждащи лекарствени средства, фирмите, които правят хомеопатични продукти, не трябва да доказват, че са ефективни за лечението на каквото и да било, преди да отидат на пазара.

Подобно е положението в България - Изпълнителната агенция по лекарствата в наредбата си за издаване на удостоверение за регистрация на хомеопатичен лекарствен продукт сред изискванията липсва такова за ефективност, а в два български университета - МУ-Пловдив и Му-Варна се изучава хомеопатия

Мнения