Публикация

Проф. Л. Спасов: Трансплантацията на Байрям не е спешна, може да бъде направена до 5 месецa

Деветгодишното дете първо трябва да се подложи на друга оперативна интервенция


снимка: Би Ти Ви

Директорът на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов заяви, че състоянието на 9-годишния Байрям Али, който се нуждае от трансплантация на бъбрек, е задоволително. 

Момчето, което страда от хронична бъбречна недостатъчност, трябваше да замине за трансплантация в чужбина още в понеделник, но Министерството на здравеопазването отложи планираното му пътуване, като се обоснова, че процедурата може да бъде извършена и у нас. 

Вчера детето бе прегледано в болница „Лозенец“. След продължил повече от четири часа консилиум в лечебното заведение беше решено то все пак да бъде изпратено за операция в Германия. 

Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. То е на хемодиализа от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент”, отбеляза проф. Спасов.

Той е категоричен, че не се налага спешна трансплантация. „Тя може да бъде и до 3-4-5 месеца“, коментира пред bTV проф. Спасов.

Той поясни, че преди това детето трябва да премине през друга оперативна интервенция - по създаване на нов пикочен мехур, който ще поеме дренажа от трансплантирания бъбрек. 
Според проф. Спасов се налага спазването на по-строг режим, което е трудно за едно дете. Вчера кръвното на малкия Байрям е било 135/90.

Директорът на болница „Лозенец“ е категоричен, че трансплантация може да се направи и у нас
 „Това дете не е спряно да пътува, но то е част от това, което се случва у нас. Без да се прави нещо в България, не може да се казва, че не може да бъде направено”, каза още проф. Спасов.

По думите му детската трансплантация е операция, която развива всички медицински специалности и може да бъде правена у нас. 

 „Тази трансплантация е рутинна практика. За да кажа, че мога да го правя, аз съм убеден в това. Имаме много по-малки деца, които са трансплантирани. Самата трансплантация на бъбрек не е сложна, сложна е подготовката за нея”, допълни той.

Проф. Спасов добави, че се чувства много обиден от създалата се ситуацията и обвиненията, които е чул до момента.

Ние правим това, което правят и в Германия и се гордея, че може да се прави. Ако не е правено в България, ще направя всичко възможно това да се случи”, допълни директорът на болница "Лозенец".

Коментари

До кога ще има хора като проф. Спасов кой в името на егоцентризма си може да рискува живота на всички ни?! Някак си не мога да се тръшна, че бил обиден! Колко ли са обидени родителите на децата, които загубиха живота си в болница "Лозенец"?! http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/djadoto-na-9-godishnija-bajrjam-iskame-deteto-ni-da-zamine-za-germanija.html