Публикация

97% от българите искат забрана на ГМО


97% от хората у нас смятат, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на генномодифицирани организми на нейна територия.

Данните са от изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, проведено между 5 и 12 март по поръчка на депутата Лъчезар Тошев.

80 на сто от анкетираните са информирани за обсъжданите промени в Закона за генетично модифицираните организми, като 14% следят темата в подробности.

Една пета от българите не знаят за тези изменения – това са преди всичко хора с основно и по-ниско образование, учащи, безработни и жители на селата.

Наблюдава се консенсус по въпроса за ГМО както в отделните социално-демографски групи, така и сред привържениците на различните политически сили, и сред хората без политическа ориентация.

93% от интервюираните одобряват сега действащата забрана в България да се отглеждат генетично модифицирани тютюн, маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци.

Между 94% и 96% от хората подкрепят и ограничението за отглеждане на ГМО в 30-километровата зона около защитените територии.

Коментари