Публикация

Всеки седми над 40 години страда от свръхактивен пикочен мехур


Всеки седми българин над 40 години има уринарни проблеми като свръхактивен пикочен мехур (СПМ).

Това показва национално проучване на института за маркетингови изследвания GFK-България сред 353 души на възраст над 35 години.

СПМ е медицинско състояние, което предизвиква внезапна нужда за уриниране в резултат на контракции на пикочния мехур.

То може да причини много неприятни ситуации, които повечето жени и мъже приемат като част от стареенето. Но често състоянието засяга и по-млади хора.

Изследването показва, че уринарните проблеми са все още тема табу за над половината от болните.

Почти всички специалисти, лекуващи това състояние (уролози и гинеколози), също смятат, че пациентите се срамуват да разговарят с лекар за техните уринарни проблеми.

Проф. Чавдар Славов, завеждащ Клиниката по урология в Университетската болница „Александровска”, отбелязва:

„Виждам много пациенти, които дълго време страдат от проблеми с уринирането. Това не е необходимо. Разбирам, че хората със СПМ или с други уринарни проблеми се притесняват да отидат на лекар и да споделят оплакванията си. Но те не са сами. Това е медицинско състояние, което може да бъде лекувано. Бих ги посъветвал, ако имат проблеми с уринирането, да не се самолекуват и да не страдат търпеливо, а да посетят гинеколог или уролог”.

Свръхактивният пикочен мехур причинява няколко вида оплаквания:
силни, внезапни и неудържими позиви за уриниране; нужда от посещение на тоалетната повече от 8 пъти на ден; отделяне на малки количества урина всеки път;
изпускане на урина след неудържим позив за уриниране; посещение на тоалетната повече от веднъж през нощта.

94% от пациентите в проучването на GFK, лекувани от гинеколог или уролог, биха отишли по-рано на лекар, ако са знаели повече за състоянието. 

Според изследването, 9 от 10 души, страдащи от свръхактивен пикочен мехур, имат нужда да посетят тоалетна 11 пъти дневно, а 3 от всеки 5 души – 4 пъти през нощта.
Пациентите със СПМ имат неволни изпускания на урина почти 2 пъти дневно.

Коментари