Публикация

Спешната помощ в София с 10 екипа по-малко

Спешната помощ в София с 10 екипа по-малко

Никой не иска да работи в центровете, подчерта здравният министър


Спешната помощ в столицата работи само с 20 екипа вместо предвидените по щат 30. Причината е липсата на лекари, желаещи да работят в Центровете за спешна медицинска помощ.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в интервю за в. „Стандарт“. 

Спешната помощ би могла да бъде и по-ефективна, ако беше напълно окомплектована“, подчерта той. 

Министърът обясни, че в случая с починалото 11-годишно момиче от 52-ро училище в софийския квартал Бояна линейката е дошла точно 16 минути след подаването на сигнала в 16:33 часа. 4 минути е отнело намирането на свободен педиатричен екип. Той е тръгнал от центъра на София и е стигнал до Бояна за 12 минути, където се е опитал да окаже първа помощ на момичето, преди да бъде откарано в „Пирогов“.

Детето е било в тежък хеморагичен шок и за съжаление след близо час усилия изходът е фатален“, обясни д-р Семерджиев.

Запитан дали не се притеснява, че може да бъде упрекнат в реваншизъм, министърът отговоря:

Длъжен бях да констатирам завареното - всеки трябва да знае откъде тръгва, за да може да си планира стъпките към целта. За реваншизъм въобще не може да се говори, фактите са такива, каквито са и истината не трябва да бъде замазвана. В крайна сметка всички чуваме почти ежедневно как някакъв нормативен акт на министър Москов пада във Върховния административен съд, Конституционния съд, дори и преди няколко дни падна поредната му наредба за удовлетвореността на пациентите.

В общ план нещата стоят по следния начин - за последните две години във Върховния административен съд са оспорени 33 нормативни акта на Министерството на здравеопазването - повече от половината вече са паднали, забавени са 9 належащи наредби, изискуеми, но неиздадени са 23. Това е истински нормативен хаос, който обърква работата на здравната система, на лекарите и се отразява негативно върху пациентите“.

Като основен приоритет на мандата си д-р Семерджиев посочва изчистването или поне смекчаването на най-тежките проблеми в системата, свързани с Националния рамков договор, лимитите, пръстовия идентификатор. По думите му внимание трябва да се обърне на балансирането на бюджета, на проблемите с ваксините, на проектите за спешната помощ и обучението на лекарите. 

Лимитите на този етап не могат да отпаднат, защото са фиксирани чрез законови текстове, а ние нямаме парламент, за да пипнем законите. Можем обаче до известна степен да ги смекчим чрез Националния рамков договор“, подчертава министърът.

По отношение на пръстовия идентификатор д-р Семерджиев заявява, че това е скъп и ненужен експеримент, който ще бъде коригиран чрез електронна здравна карта. Здравният министър посочва, че дори Върховният административен съд да потвърди, че няма проблем да се използва идентификаторът в болниците, той ще бъде отменен.

Коментари