Публикация

Училищен лекар нямаше да спаси трагично загиналото 11-годишно дете

Нека да не бързаме с обвиненията към училищните лекари и сестри


В много медии, социални мрежи и форуми започнаха поредните коментари и анализи, че липсата на лекар или поне на медицинска сестра в столичното училище е сред причините травмираното в корема дете да почине. Но за всички, дори с минимални познания в медицината, е ясно, че един училищен "здравпункт" не би могъл да има особена роля в конкретната ситуация.

Защо?

На първо място там няма никаква възможност за образна диагностика - ехограф, чрез който може да се заподозре травматичен кръвоизлив в корема. Когато детето е преживяло типичния "светъл период" след травма и се е оплакало на учителката след повече от два часа, сестра или лекар на място не може да направи друго, освен да повика колегите си от "Спешната помощ", което е сторено от директора. В случая от медицинска гледна точка става въпрос за сравнително рядко тежко последствие от удар в корема - руптура на паренхимен орган. Всички знаят колко често децата се удрят, блъскат, "изкарват си въздуха", падат. Но от това да почине дете - слава Богу - не е всекидневие. Няма как всеки такъв случай да бъде възприеман като животозастрашаващ, а пострадалият, дори без да има оплаквания в момента, да бъде насочван към болница - за образни изследвания и наблюдение. Училищният медик може да даде първоначална помощ при открити рани, висока температура, стомашно-чревни оплаквания. Но той няма пособията за реанимационни действия: ларингоскопи, тръби, монитори и т.н. Да не говорим, че в детската възраст всичко това е високоспецифично и не е по силите на лекар без постоянна практика в тази насока.

Затова нека да не бързаме с обвиненията към училищните лекари и сестри. Проблемът е в агресията между децата, но истината е, че такъв инцидент може да възникне и при спортни и други игри, а не поради агресия. Педагозите трябва да са подготвени, да имат преценката кога да придружат детето веднага в болница, кога да извикат бърза помощ и т.н. Ранното обръщане към здравно заведение с педиатрична спешност е решението.

 

Коментари

Петър Краев
28 фев 2017 13:34

Нали ви е ясно, че пак медиите са в центъра на всичко. Сега ша човъркат темата с училищните лекари, докато нещо друго не им влезе в полезрението. Нали е ясно за всеки средно интелигентен, че журналята трябва да си пълнят емисиите с нещо...нещо горещо, интересно, потресаващо, трогателно, тъжно, ужасяващо. Иначе няма аудитория, няма рейтинг, няма реклами, няма парички...

Тихомир Ушев
28 фев 2017 13:18

При сегашната система на лични лекари, медиците в училище са реално излишни. То и без това няма лекари, още по-малко педиатри, за да ги назначават в заведения, където ползата от тях ще е минимална. По-добре е там да има фелдшери, когато тази професия се утвърди отново у нас. Жалко за починалото детенце, но вината не е в лекаря и сестрата, съгласен съм с това.

Българинът много обича да демонизира и се радвам да прочета изчистена от ненужни емоции, аргументирана позиция, която не размахва излишно пръст.

От къде такава смелост да приписвате такава черта на българина? Може би сте правили задълбочени изследвания? Или изхождате от "жълтите" медии и някой друг оръфлек, чието мнение сте чули? Щом така смело обобщавате, вие и близките ви такива ли сте? Защото аз , моите близки и приятели не сме. Моля, не ни обиждайте!