Публикация

Училищен лекар нямаше да спаси трагично загиналото 11-годишно дете

Нека да не бързаме с обвиненията към училищните лекари и сестри


В много медии, социални мрежи и форуми започнаха поредните коментари и анализи, че липсата на лекар или поне на медицинска сестра в столичното училище е сред причините травмираното в корема дете да почине. Но за всички, дори с минимални познания в медицината, е ясно, че един училищен "здравпункт" не би могъл да има особена роля в конкретната ситуация.

Защо?

На първо място там няма никаква възможност за образна диагностика - ехограф, чрез който може да се заподозре травматичен кръвоизлив в корема. Когато детето е преживяло типичния "светъл период" след травма и се е оплакало на учителката след повече от два часа, сестра или лекар на място не може да направи друго, освен да повика колегите си от "Спешната помощ", което е сторено от директора. В случая от медицинска гледна точка става въпрос за сравнително рядко тежко последствие от удар в корема - руптура на паренхимен орган. Всички знаят колко често децата се удрят, блъскат, "изкарват си въздуха", падат. Но от това да почине дете - слава Богу - не е всекидневие. Няма как всеки такъв случай да бъде възприеман като животозастрашаващ, а пострадалият, дори без да има оплаквания в момента, да бъде насочван към болница - за образни изследвания и наблюдение. Училищният медик може да даде първоначална помощ при открити рани, висока температура, стомашно-чревни оплаквания. Но той няма пособията за реанимационни действия: ларингоскопи, тръби, монитори и т.н. Да не говорим, че в детската възраст всичко това е високоспецифично и не е по силите на лекар без постоянна практика в тази насока.

Затова нека да не бързаме с обвиненията към училищните лекари и сестри. Проблемът е в агресията между децата, но истината е, че такъв инцидент може да възникне и при спортни и други игри, а не поради агресия. Педагозите трябва да са подготвени, да имат преценката кога да придружат детето веднага в болница, кога да извикат бърза помощ и т.н. Ранното обръщане към здравно заведение с педиатрична спешност е решението.

 

" }-->

Коментари

28 фев 2017 13:34
Петър Краев
28 фев 2017 13:34

Нали ви е ясно, че пак медиите са в центъра на всичко. Сега ша човъркат темата с училищните лекари, докато нещо друго не им влезе в полезрението. Нали е ясно за всеки средно интелигентен, че журналята трябва да си пълнят емисиите с нещо...нещо горещо, интересно, потресаващо, трогателно, тъжно, ужасяващо. Иначе няма аудитория, няма рейтинг, няма реклами, няма парички...

28 фев 2017 13:18
Тихомир Ушев
28 фев 2017 13:18

При сегашната система на лични лекари, медиците в училище са реално излишни. То и без това няма лекари, още по-малко педиатри, за да ги назначават в заведения, където ползата от тях ще е минимална. По-добре е там да има фелдшери, когато тази професия се утвърди отново у нас. Жалко за починалото детенце, но вината не е в лекаря и сестрата, съгласен съм с това.

27 фев 2017 17:09

Българинът много обича да демонизира и се радвам да прочета изчистена от ненужни емоции, аргументирана позиция, която не размахва излишно пръст.

2 мар 2017 10:11

От къде такава смелост да приписвате такава черта на българина? Може би сте правили задълбочени изследвания? Или изхождате от "жълтите" медии и някой друг оръфлек, чието мнение сте чули? Щом така смело обобщавате, вие и близките ви такива ли сте? Защото аз , моите близки и приятели не сме. Моля, не ни обиждайте!