Публикация

Безплатни прегледи за глаукома в „Александровска“ болница

Безплатни прегледи за глаукома в „Александровска“ болница

Специалисти ще приемат след предварително записване


Безплатни консултативни прегледи за глаукома ще се проведат от 12 до 18 март в  Университетска болница „Александровска“.

Специалисти ще приемат в глаукомния кабинет на 4-ия етаж на Клиниката по очни болести от 14:00 до 18:00 часа. Необходимо е предварително записване на тел. 02/9230 415, всеки делничен ден от 8:30 до 13:30 часа. Направление по НЗОК не се изисква.

Инициативата е по повод Световната седмица за превенция на глаукомата.

На 15 март в аула „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап - и на централното зрение.

Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и други. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите определят глаукомата като социално значимо заболяване.

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане.

Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Повече информация може да бъде видяна тук: http://www.wgweek.net/

http://www.worldglaucoma.org/

Коментари