Публикация

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив

Кампанията се осъществява със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан през март


Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта организира очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ – Пловдив. Началникът д-р Димитриос Власиадис съобщи, че благотворителната инициатива ще продължи 3 седмици – от 13 до 31 март.

Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда от 12 до 18 март 2017 г. Инициатор за  поредна година е Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане с модерни безконтактни тонометри.. Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел.: 0879/097-074.

Всички пациенти, които имат болки в областта на очите, главата и слепоочието, сълзене, сърбежи, замъгляване, зачервяване е добре да потърсят консултация със специалист, препоръча д-р Власиадис. Скринингът е задължителен и за хора с вродени очни заболявания, както и наследствено обременени, в чиито фамилии е имало болни от глаукома.

По данни на Българското глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, но само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. През 2013 г. броят на хората с глаукома в света (на възраст 40-80 год.) се оценява на 64.3 милионна.  Очаква се да нарасне до 76 милиона през 2020 г.

Заболяването настъпва без симптоми в началото при повечето форми на глаукома, а това е причина да се диагностицира късно, когато уврежданията са напреднали, а лечението вече не е достатъчно ефективно и дори не може да бъде проведено.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Тя е социално-значимо заболяване, тъй като често довежда пациентите до тежка инвалидизация,  която настъпва поради трайна загуба на зрението. Екипът на очното отделение препоръчва на хората след 50-годишна възраст веднъж годишно профилактично да изследват зрението си и да мерят вътреочното си налягане.

Много често болните с глаукома имат и старческо перде – катаракта, припомни д-р Власиадис. Затова на пациентите ще се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови очни заболявания.

Безплатните прегледи са с по-голяма продължителност от седмица, тъй като интересът на пациентите е голям и записаните никога не могат да бъдат обслужени в рамките на 7 дни, заяви управителят на МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Надежда Крумова.

И тази година кампанията се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан, чийто председател е пловдивският предприемач д-р Невен Енчев.

 

" }-->

Коментари