Публикация

Национална информационна система ще даде старта на е-здравеопазването у нас

Национална информационна система ще даде старта на е-здравеопазването у нас

Очакванията са, че през 2019 г. да бъдат факт електронната рецепта и направление


Минимум 21 национални електронни регистри ще бъдат внедрени в Националната здравна информационна система, обяви доц. Найден Шиваров, и.д.директор на дирекция “Информационна и комуникационна политика в здравеопазването” от министерство на здравеопазването по време на  „Digital Health and Medical Innovation Forum“, организиран от b2b Media.

За втора поредна година събитието събра специалистите от сектора от цялата страна. Традиционно форумът е модерната бизнес платформа за обмен на нови идеи и решения в сферата на здравеопазването, медицината и технологиите.

По думите на доц. Шиваров за въвеждане на е-здравепозването у нас ще послужи именно Националната здравна информационна система, в която ще има разработена и внедрена система за пациентски идентификатор; ще има изграден единен регистър на пациентите (Master Patient Index); както и повишено ниво на защита и сигурност. Очакванията са, че през 2019 г. да бъдат факт електронната рецепта и направление. Във връзка с Националната система предстои и изграждане на единен стандарт за работа с регистри в сектор здравеопазване, базиран на най-добрите практики в света и локалните стандарти; Предвижда се свързаност на всички регистри в сектора към интерфейса в http://opendata.government.bg/; както и пълно взаимодействие със съществуващите интегрирани системи в болниците у нас.

За това, че в много от лечебните заведения са въведени вече подобни интегрирани системи за управление на пациентските досиета и за работа в болниците потвърди и д-р Методи Янков, член на УС на Националния съвет на частните болници.

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев отправи писмено приветствие към гостите и организатора на събитието: “Вярвам, че организираният от b2b Media форум ще позволи на всички участници да обменят професионален опит, ценни знания и примери за добри практики. Убеден съм, че активният диалог между всички заинтересовани страни е важна стъпка към постигането на общата ни цел – осигуряване на качествено и компетентно обслужване на българските пациенти. Нещо повече – по мое мение събития от този род утвърждават доброто име на българския лекар и професионализма в медицината и насърчават високите стандарти в здравната журналистика”

В България не е направено нищо за създаване на единни регистри

Не се знае къде кое лекарство може да бъде намерено, какви лекарства има на пазара и др., каза председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов. По думите му в Европа лекарствата имат уникален продуктов номер и всеки, от единен сайт, може да го провери и поръча.

Ако пациент търси лекарство в България, трябва да провери на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, но това не означава, че то е налично на пазара, посочи още той. 

Проф. Гетов допълни, че за медицинските изделия пациентите не могат да открият нито регистър, нито цената им, нито кой е производителят. Липсва подробен регистър и на аптеките, в който гражданите да проверят какви хора работят в дадена аптека, какво е работното й време и др. Съюзът е разработил електронен регистър и през сайта на организацията всеки може да провери колко са, кои са и къде практикуват правоимащи магистър-фармацевти.

В над 20 областни града няма нито една денонощна аптека, а в 11 общини - нито една аптека, сключила договор с НЗОК, допълни проф. Гетов.

Проект за общ информaционен портал на общинските здравни заведения в София представи Огнян Лютаков, юристконсулт в дирекция "Здравеопазване" в Столична община. Интересни презентации и анализи направиха и участниците от частния сектор, сред които Пламен Тютюнков, експерт иновации в здравеопазването,  Таня Илиева, консултант регулации и финансиране по програмите на ЕС,  Йордан Карабинов, основател на Контро ООД.

Главият редактор на b2b Media Надя Маринова коментира “Форумът за иновации в здравеопазването се провежда за втора поредна година и за наше най-голямо удоволствие събира експерти от различни сфери на здравния и технологичния сектори, както и представители на държавната и общинската администрация, експерти и изобщо иноватори. Беше вълнуващо да обсъдим новите идеи и приложения в сферата на здравеопазването, грижата за човека и технологичните промени, които предстоят.”

" }-->

Коментари

Петър  Галев
28 фев 2017 13:39

Много съществена част от електронното здравеопазване е възможността работещите в тази сфера да комуникират помежду си свободно и в професионална среда, без намесата на традиционните анонимни "коментатори". Точно това вече е постигнато чрез CredoWeb. Доказателство за нуждата от такъв тип комуникация са многобройните участници във виртуалната дискусия за реформите в здравеопазването, организирана от социалната мрежа за здраве. За няколко дни в онлайн дебата се включиха над 1700 медицински специалисти, а на техните въпроси отговарят представители на политическите сили. Такъв тип диалог е уникален, защото няма ограничение на броя на участниците; на времето, в което ще се присъединят; на въпросите и мненията, които ще публикуват. За разлика от вечното бързане, недостиг на време и плъзгане по повърхността на проблемите в повечето от традиционните диспути и предизборни прояви. Най-важните новини от виртуалната дискусия очаквайте в Credo Media, в. "Животът днес" и www.jivotatdnes.bg