Публикация

НЗОК и БЛС подписаха Национален рамков договор в здравеопазването

С влизането в сила на НРД 2017 на практика отпадат лимитите в болниците


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) подписаха на 28.02 Националния рамков договор в здравеопазването за 2017 г. Церемонията се състоя в Министерство на здравеопазването, съобщиха от ведомството в официално прессъобщение. 

„За сключването на договора бе положен колосален труд. Изключително съм доволен, че отношенията между лекарите и Националната здравноосигурителна каса се договарят чрез диалог и с това се слага край на административно-командния модел, който бе наложен в здравеопазването от 2015 година насам“, подчерта вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев, който бе гарант за преговорния процес. „България вече не е тоталитарна държава“, допълни той. 

Какво предвижда рамковият договор за 2017 г.

"Аз наистина исках да бъда гарант. Мисля, че успях", заяви  д-р Илко Семерджиев. 

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев изрази удовлетвореност от условията в новия договор. Документът, от една страна, дава начало на тенденция за увеличаване на значимостта на извънболничната помощ, а от друга е почва да се спре дефицитът на средства в системата, коментира той.

С влизането в сила на НРД 2017 отпадат лимитите в болниците. „На практика лечебните заведения ще работят вече в безлимитна ситуация“, обяви д-р Грозев.

Шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов посочи, че започва обръщане на пирамидата към извънболничната помощ. „За първи път от 18 години, откакто съществува Здравната каса, се постигна договореност с БЛС за самоконтрол“, каза  д-р Комитов. Лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3 на сто. Ако се стигне до преразход, с БЛС ще се договаря намаляване на цените на клинични пътеки, заради които се е стигнало до надхвърляне на бюджета.

Един от огромните проблеми, наследени от предишното ръководство на МЗ, беше неспазването на бюджетната дисциплина, се припомня в прессъобщението на МЗ. Заради допуснатите миналата година и прехвърлени за 2017-та г. дефицити, през януари от бюджета на НЗОК бяха изплатени 51 889 000 лева, а още 19,8 милиона лева трябва да се изплатят след 1 април, т.е. общо над 71 милиона лева.

С подписването на НРД е осигурена финансова рамка в границите на бюджета на НЗОК. Договорени са средства за увеличение на първичната извънболнична помощ с над 13 милиона лева. За специализираната извънболнична помощ договореното увеличение е над 19 милиона лева. Осигурени са и 1 милиард 613 милиона лева за болничната помощ. Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие.  Предвижда се и възстановяване на неоснователно получени суми над регулативните стандарти отново на тримесечие за извънболничната помощ.

С Националния рамков договор отпада и пръстовият автентификатор в извънболничната помощ. Ще бъде въведен и персонифициран аналитичен финансов документ, който ще се издава от лечебното заведение и ще бъде подписван от пациента при изписването му.

 

Коментари