Публикация

Около 10% отказват да ваксинират децата си, но няма ефективни санкции

Според статистиката имунизационния обхват у нас е 91% заяви на експертна среща с педиатри д-р Кремена Пармакова, експерт от Министерство на здравеопазването


Водещи специалисти по педиатрия, инфекциозни болести, неонатология, имунология и други експерти дискутираха на специална среща в Панагюрище създаването на Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката у нас. От Министерство на здравеопазването представиха актуална статистика за обхвата със задължителни имунизации и реимунизации на подлежащите лица, съгласно Националния имунизационен календар през 2015/2016 г. Пред Кредоуеб д-р Кремена Пармакова, експерт в МЗ, коментира причините за сравнително ниския обхват на имунизациите в България. Презентацията с данните можете да откриете в прикачения по-долу файл. 

- Д-р Пармакова, според статистиката България на последно място в ЕС по имунизационен обхват. Защо?

- Според статистиката имунизационния обхват у нас е 91%.  Имали сме периоди, когато е достигал 95%, колкото е в ЕС в момента. През последните години обаче станахме свидетели на една не много колегиална кампания – от някои лекари и медии - по темата с доставките на ваксини в страната. Спекулациите неминуемо оказват влияние върху имунизационния обхват.

Това не е единствената причина. Данните за населението в страната получаваме от Националния статистически институт, а те не отразяват реалното положение. Голяма част от необхванатите лица са мигранти. Става дума за българи, които живеят, работят и се имунизират в чужбина, но спадат към подлежащите за имунизации лица и в нашата страна. Не бива да забравяме и на т. нар. антиваксъри, които в различните области варират като процент от населението. Обикновено това са добре образовани млади хора, които отказват да ваксинират децата си.

- Все пак тези 91% реални ли са, тъй като има мнения, че той може да е много по-малък?   

- Предполагаме, че може да има известен процент, който да е надписан. Вероятно пред страха от евентуални санкции от страна на РЗИ, някои лични лекари отчитат неизвършени имунизации.  

Обсъждат се изменения в Нормативната уредба, в която да бъде въведена причина „отказ от имунизация“. В момента данните сочат, че около 10% не имунизират децата си, вкл. и поради нежелание. Промяната ще покаже дали информацията наистина се припокрива и дали ще се увеличи дела на необхванатите лица.

- Не се ли получава противоречие? Имаме задължителен имунизационен календар, а се дава възможност за отказ.

Изменението ще позволи официално да се отчитат лицата, които и без това не прилагат задължителните имунизации на децата си, но санкциите и ограниченията ще останат.

- Но няма и санкции, ако го направят.

- За съжаление в България законодателството не работи добре. В Закона за здравето има разписани финансови санкции за лицата, които отказват имунизации за своите деца. Освен това те не могат да получават социални помощи, както и да посещават детска градина. Когато обаче някой не иска да спазва законите, намира начин. Лошото е, че това понякога става със съдействието на самите лекари. Ако личният лекар откаже да даде бележка за фалшиви имунизации, детето няма как да бъде прието в градина.

Любопитното е, че в някои държави имунизациите са препоръчителни. Там обаче социалните и здравните системи са направени така, че ако не са ваксинирани, децата също не могат да постъпят в детско заведение и да получат социални помощи.

- Казвате, че понякога отказът от имунизации става със съдействието на самите лекари. Не са ли именно те хората, които да обяснят ползата от ваксините?

- Проблемът е, че личните лекари не отделят достатъчно време, за да обяснят на родителите ползите от нея. Не може хора, които не са виждали болно от дифтерия дете, да твърдят, че може и без ваксина. Липсата на информираност е основен проблем за нашата страна.

- Кога лекарят може да отложи имунизацията?

- Личният лекар може да отложи имунизацията до 3 месеца, когато пациентът има някакво заболяване.  Най-често става дума за остро вирусна инфекция, респираторен проблем или хронично състояние, което е в обострен стадий. Децата с по-тежки хронични заболявания се изпращат на комисия, която може да отложи имунизацията за определено време – понякога за 1-2 години. Впоследствие отново се прави комисия и детето може да бъде ваксинирано.

- През последните години на няколко пъти имаше проблеми с доставки на ваксини. В момента има ли някакви сътресения?

- През следващия месец предстои подписване на договори за доставки на ваксини. Надяваме се да няма сътресения. През 2016 г. имахме достатъчни количества ваксини и успяхме да наваксаме с изостаналите от предходните две години деца.

Парадоксът е, че когато има ваксини, някои родители отказват имунизациите. Появили се недостиг обаче, започват да ни звънят майки и бащи, които искат да ваксинират децата.  

Георги Георгиев - Бираджиев

 

Прикачени файлове

1.ppt

Коментари

Георги Малинов
20 мар 2017 23:34

Г-жо Ангелова, това, което казвате, ми е известно.А на вас известно ли ви е, че дълги години сесията на тази формичка - нарочно или не, да каже който я е правил - изтичаше преди човек да успее да я попълни?И трябваше да се започне отначало.Освен това знаете ли, че според доклад на самата д-р Н. Владимирова, гл. ас., озаглавен "Надзор на имунизациите и нежеланите реакции след ваксинация в България през 2011 г.", MEDINFO, 2012/10, цитирам: "Сравнително малкият брой ежегодно съобщавани случаи с НРВ за цялата страна до голяма степен се дължи на избирателното „филтриране” на тези събития, което системата за надзор на НРВ допуска още на ниво лекарска практика или болница, а впоследствие и на регионално ниво." Заключението гласи, цитирам:"...в повече от половината региони в страната системата за надзор на НРВ е неоперативна." http://www.medinfo.bg/spisanie/2012/10/statii/nadzor-na-imunizaciite-i-nejelanite-reakcii-sled-vaksinacija-v-bylgarija-prez-2011-g-1379 Иначе е ясно, че някакви случаи се разглеждат всяка година.Ако съвсем нищо не регистраме и не разглеждаме ще бъде съвсем очевадно съмнително, нали?Изобщо няма да коментирам, че всяко такова докладване и разследване започва с аксиомата: "Не може да е от ваксината!"

Г-н Малинов, вероятно не знаете, че от години в България ВСЕКИ може да докладва за нежелани ефекти от вскакви лекарства - не само лекари, но и граждани. Ваксините по смисъл на закона са лекарства,а не хранителни добавки или нещо друго. По данни на Агенцията по лекарствата у нас, през 2016 г. са съобщени едва 49 случая, като всички те са разгледани. За резултатите Кредоуеб ще напише допълнително. Ето и линк към указанията на страницата на агенцията по лекарствата как се подават сигнали http://www.bda.bg/index.php?option=com_chronocontact&Itemid=160&lang=bg

Деян Симеонов
4 мар 2017 17:51

А аз имам следния въпрос. Защо лекарите масово избягват да слагат ваксини? Личният лекар иска ваксината са се слага от педиатъра на детето и доводите му са споделени от мен. Но до този момент не сме намерили педиатър, който да поеме медицинските грижи за детето ми и съответно да му слага ваксините. Защо аз и съпругата ми, както и другите родители, не сме облекчени в тази част от грижите за детето? Защо вместо да си гледаме децата, на нас ни се налага да разбираме все повече от медицина и в същото време всички изисквания на системата, да обикалям лекарите да водя разговори и да среща, хора, които са смазани и ограничени от една неефективно работеща система?

Мисля че няма как да бъдат елиминирани противниците на ваксините от обществения дебат за ваксинопрофилактиката,освен чрез активна разяснителна кампания в медиите,социалните мрежи и в лични разговори с пациенти и родители.Всъщност това са и основните канали за поднасяне на дезинформацията и псевдонаучните теории на т.н. "антиваксъри".Факт е обаче,че авторитетът на експертите в тази област-лекарите и в частност педиатрите се руши активно както от антиваксинисти,хомеопати и др. алтернативни лечители,така и от медиите и институциите,а без този авторитет тяхното мнение вече не се счита за експертно и се търси съвет от близки,роднини,други пациенти и всякакви други алтернативни "експерти" по ваксинопрофилактика!

Докторе, а кога ще ви заработи нормално и ефективно системата за докладване на НРВ? Щото според вътрешен одит на системата - правен от ваша колежка - тя просто не работи. Което се знаеше така или иначе. И кога лекарите ще започнете да докладвате всичките такива? Щото сега по статистика в България има много пъти по-малко докладвани такива случаи откъдето и да било другаде в нормалните държави. Или тукашните ваксини са някаква манна небесна и работят много пъти по-ефикасно или...? :) След като постигнем това, кога в българското законодателство ще бъде ясно разписано кой и каква отговорност носи при увреждане на човек от ваксина? Щото такива увреждания се случват по целия свят. Нищо, че тук, на родна земя, се опитвате да ни убеждавате друго. Госпожа Пармакова говори нещо за болно от дифтерия дете. От 1980-то до 2015-та включително нямаме регистриран такъв случай в България. Изобщо да не отварям дума за доказаната неефективност на ваксината против дифтерия. Щото ваксината, ако сте наясно, не е срещу причинителя, а срещу токсина, който той отделя. И ваши колеги отдавна доказаха, че въпросният токсин въобще не чака да стигне до кръвните пътища, за да започне да действа. А въпросната госпожа виждала ли е увреден от ваксина човек? А останалите ви колеги? А за Лили от Самоводене нещо да кажете вие, госпожата експерт от МЗ или някой друг ваш колега? Не са ви виновни антиваксинисти, хомеопати и др. алтернативни лечители, медии и институции за проваления авторитет. А информацията вече е навсякъде около нас и всеки може да научи достатъчно, за да направи своя информиран избор. За разлика от повечето ви колеги, които за цялото си следване - щото след това рядко четат и се дообразоват - са прочели 10-на странички на тема НРВ. За сметка на това, обаче, посещават маса "семинари" и "работни пътувания" финансирани от производителите на всякакви лекарствени препарати, включително и ваксини. Информацията научена там ли ще ни сервирате в предложената от вас "активна разяснителна кампания"?

Стоянка Пеева
6 мар 2017 09:08

Най-добре да забранят ваксините!Препоръчвам сушено крило от прилеп, стрито на лунна светлина. :)

Napulno sum suglasna s Was g-jo Prodanowa , pozdrawleniya ! Jalko ,4e nyamam kirilica...

Дотук нито един от вас не даде конкретни доводи за ползата от ваксините. Чисто и просто голословие. Само нападки, които говорят за вашата липса на информираност. Нито един довод. Естествено, че съм наясно, че доктор на правните науки не означава, че съм медицинско лице. Съвсем ясно съм описала от къде идва информацията ми. Явно на вас не вие станало ясно. Нападките ви към мен, не обясняват по никакъв начин защо ваксините са необходими и безопасни.

Липсата на много заболявания е достатъчен аргумент.А Вие ни предлагате статии, които сте прочела като ДОКТОР на правните науки. Неслучайно споменах, че сте опасна.

Г-жо Проданова, дано разбирате, че ДОКТОР на правните науки не Ви прави лекар. Много хубави неща пишете, но не ги споделяйте с хора, че ставате опасна. :)

Г-жо Проданова, не ви ли се струва, че някак не приляга на един доктор на правните науки да говори така за "компетентността на БГ лекарите и особено педиатрите"? Вие от висотата на коя трибуна го казвате? Само с това всичките ви твърдения вече доста олекват ... Обидите и неуважението досега на никого не са помогнали.

Доктор на правните науки съм от най-добрия институт в Англия. завършила съм право в най-елитния университет в Англия. Магистърската си степен, средното и основното ми образования са в Германия. Заклет преводач съм от руски на територията на Великобритания. Съпругът ми е наполовина англичанин, наполовина немец и е лекар, специалност генетика. Ръководи куп научни проекти. Ако можете сами преброете езиците, които владея на ниво майчин език. Пък не ми е нужно и да се ровя за доказетелства, след което ги получавам от първа ръка. Това, че някоя педиатърка в БГ е правила еди какво си не ме вълнува особено. Компетентността на БГ лекарите (не всички разбира се) и особено педиатрите е най-малкото спорна. Малко актуализират знанията си, които са получили през миналия век. Нито едно от "изказвания" по-горе не е подкрепено с научни факти относно полезността на ваксините. Само празни приказки ниво "седянка". Не твърдя, че знам всичко. Не е необходимо.

От това, което прочетох, се уплаших искрено. Вие наистина вярвате, че сте компетентна

г-жо Проданова, интересно ми е да разбера Вие какво медицинско образование имате?Колко езика владеете? Какви квалификации имате? Защото да тълкуваш експертни мнения, извадени от цялостен труд според личен вкус и предпочитания не е малоумно, а в конкретния случай е опасно .И ако приема, че Вие имате право да правите със здравето си каквото си щете то подобни хаотични твърдения са небезопасни за хора, които ще имат плиткоумието или наивността да Ви чуят. Цитирате Тръмп и тук умирам от смях. Следващата стъпка е да цитирате Йоло Денев. Боя се че Вие имате сериозен проблем. Аз също съм майка на пораснали деца и за всякао ваксиниране съм се консултирала с педиатърката си, която познаваше децата ми като своите.Синът ми беше алергичен и болнав поради което сме отлагали ваксини.Омръзна ми от всичкознайци като Вас, която вероятно знаете и най-добрите диети за отслабване и как се лекува рак и как да си ремонтирате колата.

Ей ви и статия с конкретни източни на научни трудове; http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/

хехех, смешници абонирани да пишат срещу антиваксъри ... голяма загуба ще е за обществото ако бъдат затворени БГ детските градини ... а пък немците дето имат една от най-силните икономики не са направили имунизирането задължително в тяхната държава. тях какви ще ги наречете? А? Изследванията на вас не са известни щом не сте ги чували. Тръмп включително се е заел да преразгледа въпроса с ваксините. така че куковиците сте вие :-)

Петър Краев
2 мар 2017 15:19

Хахахха - Тръмп. Беги от тука, бе жена...хахаххахах

Аз скоро чух изказване на Чък Норис, че ваксините са единственото нещо, което го прави уязвим. За да се отърве от тях господин Норис е решил да подкрепи антиваксиналните движения по целия свят. В кампанията ще участва лично президентът Тъмп, който изпитва блондинска солидарност към Чък. А с блондинките никой не спори! Просто няма смисъл. Вие блондинка ли сте, госпожо?