Публикация

7000 лекари от Спешната помощ ще се обучават в център по европроект

Периодично ще бъде извършвана проверка на квалификацията на работещите, а когато е необходимо, ще преминават през обучение


Близо 7000 лекари и професионалисти от Спешната медицинска помощ ще бъдат обучени в национален център, който ще се създаде по проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщи Министерството на здравеопазването.

Договорът за предоставянето на средствата беше подписан днес от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и вицепремиера и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Проектът „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ е на стойност 7 млн. лв. и е с продължителност 34 месеца. Средствата ще бъдат използвани и за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ.

 Основната цел на проекта е повишаване на знанията и уменията на здравните специалисти, така че да се създаде устойчивост в системата. В обучението ще бъдат включени всички работещи в системата на Спешната помощ - лекари, фелдшери, сестри, парамедици. Ще бъдат изготвени учебни програми, които ще бъдат различни за отделните видове служители.

Вицепремиерът д-р Илко Семерджиев уточни, че ще бъде изградена по-динамична среда за обучение на парамедици, за да може кадровият потенциал на Спешната медицинска помощ да бъде завършен.

Предстои разработването на методики за периодична оценка на квалификацията и професионалните умения на работещите в спешната помощ. Периодично ще бъде извършвана проверка на квалификацията на работещите, а когато е необходимо, ще преминават през обучение.

Коментари

Тихомир Ушев
1 мар 2017 11:08

Лекарите в "Спешна помощ" са достатъчно компетентни от чисто медицинска гледна точка. При нас проблемите са основно организационни. Брой на екипи и на линейки, оборудване на линейките. Но най-важното: когато се налага извозване на пациент от дома му или от произшествие, няма чисто физически кой да го вдигне и пренесе! Екипът казва: "Търсете съседи"! Но това невинаги е възможно. На много места има само стари хора или посреднощ няма кого да извикаш. А по света в линейката са млади момчета, които оказват първа помощ, вдигат, носят и т.н. За това трябва да се помисли. Както и за малоумието на повечето оператори от 112. Много по-адекватно се приемаха повикванията от опитните медици на тел. 150.