Публикация

Новите изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен хепатит С влизат в сила

От лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане,


От днес, 1 март,  влизат в сила новите изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен хепатит С при болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ, предаде БНР.

Изискванията за приложение на безинтерферонова терапия при лечение на хепатит С са съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност „Гастроентерология“, с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти по същата специалност.

От лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане, без да се прилага първа, втора или трета линия за достъп до медикаменти.

Разходите на НЗОК за лекарствена терапия за домашно лечение на пациенти с хепатит С за 2016 г. са около 21 млн. лв., като сумата включва както безинтерефоронова терапия, така и стандартна интереферонова терапия. С приемането на изискванията, до края на тази година за лекарствена терапия за домашно лечение на 650 пациенти с хепатит С институцията ще похарчи толкова, колкото и през миналата година - 21 млн. лв. Но, ефектът от прилагането на изискванията ще бъде значително по-голям от миналогодишния, прогнозира Здравната каса. Очаква се 95-97% да е успеваемостта от лечението с безинтереферонова терапия (директно действащи антивирусни средства), което е двукратно по-висока успеваемост спрямо стандартната интерферонова терапия. 

 

Коментари