Публикация

Министър Семерджиев: Няма да има лимитиране на болничната помощ

Националният рамков договор за 2017-а г., който бе подписан, предвижда и 20 милиона лева повече за личните лекари


Предвижда се въвеждане на нови правила за разплащане с болниците. Те няма да имат месечни лимити и няма да се налага пациентите да чакат с месеци за прием в болница., коментира пред БНТ здравният министър Илко Семерджиев.

Здравният министър обясни промените, които се въвеждат с Националния рамков договор за 2017 г., подписан ден по-рано от Здравната каса и от Българския лекарски съюз. Новият договор влиза в сила от 1 април.

270 милиона лева повече за болниците са предвидени в бюджета на здравната каса за тази година. Вместо с твърди месечни лимити от първи април болниците ще разполагат с прогнoзни тримесечни бюджети. 

"Тримесечен прогнозен бюджет с буферен механизъм от 3% върху 400 млн. лева означава, че на практика ние няма да имаме лимитиране на болничната помощ. Или ако има, то ще е съвсем малко. Преодолели сме един огромен и тежък механизъм, който съществуваше от административното решение миналата година", коментира д-р Северджиев.

Новите правила според Семерджиев ще осигурят баланс в системата. Очаква се промяната да сложи край на листите на чакащите за прием в болница. Предвидени са и 20 милиона лева повече за личните лекари. Готвят се и промени, които ще ограничат ненужния престой в болница. Пациент, който е влязъл за изследване, ще може да си тръгне същия ден.

През тази година ще има промяна по отношение на обемите и цените на клиничните пътеки. Клинични пътеки, които са прекалено оборотни и смятани за печеливши, в крайна сметка няма да могат да изтърбушат бюджета на Касата, защото на три месеца ще се включва режимът за регулация.

"Има хиляди пациенти, които ненужно лежат в болници и касата излишно плаща престоя им. Пациентските организации и тази година настояваха да отпаднат много клинични пътеки за проследяване на хронични заболявания, по които се правят процедури, които отнемат няколко часа. Въпреки че сигналите са от години, от касата не смятат, че оптимизирането на разходите е техен проблем", ковентира министър Семерджиев. 

 

 

Коментари