Публикация

Бившият ректор на МУ в София Ваньо Митев отива на съд

Той ще отговаря по 3 обвинения за безстопанственост


Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отива на съд, съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова. Разследването започна по одит от МОН.

В сряда специализираното звено “Антикорупция” към Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителни актове срещу Ваньо Митев и бившия главен секретар на учебното заведение Алексей Алексеев. Всеки от тях ще отговаря пред съда по три обвинения, съобщиха от държавното обвинение.

Двамата обвиняеми са на свобода срещу парична гаранция. На Митев е определена гаранция 15 хиляди лева, а на Алексеев - 5 хиляди лева.

Ваньо Митев ще бъде съден за безстопанственост, неизгодна сделка и затова, че е допуснал подчиненият му главен секретар Алексей Алексеев да извърши престъпление по служба. Общо щетите, за които двамата са обвинени, са близо един милион и 400 хиляди лева. По-голямата част от тях са несъбрани такси от чужди студенти, които, според обвинението, неправомерно са били записани държавна поръчка. В делото влизат още купуване на високопроходим автомобил, плащане за рекламна кампания в Лондон, както и излишни, според прокуратурата, договори с адвокати, консултанти и научноизследователски организации.

Митев се оттегли от управлението на Медицинския университет през април миналата година след два ректорски мандата и без да има право да заеме поста отново. 




 

Коментари

Много злоба и завист се извива вьрху този човек - а какво е направил всьщност? Забележителен мениджьр и учен е. Докарал е 100 млн. за университета и жадните за пари маргинали го атакуват, за да го елиминират и да имат лесен достьп до парите на университета! Жална Бьлгария!За МУ са най-жестоки последиците. Закриват изнесеното обучение, намаляват чуждестранните ни студенти....сриват 10-годишен труд с компроматчета и докладчета...За този човек МУ София беше кауза-още преди години, когато бившият декан Цанков се опита да го претопи в Софийския Университет, като го направи негов факултет. Тогава Митев беше начело на групата,която осуети този жалък опит за обезличаване на най-стария медицински университет в България. После, когато Митев стана ректор, го направи топ университет в България, с приходи за цялото му управление близо 100млн.