Публикация

Медиите за Националната литературна награда "Димитър Димов"

Отзиви за конкурса


http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=23851&sid=21

Връчиха наградите „Димитър Димов”

Лауреатите: Георги Константинов, Андрея Илиев и Калоян Захариев

На снимката: Част от наградените и част от журито: Георги Константинов, Андрея Илиев, Катя Воденичарова, Анжела Димчева, Мая Кисьова, Цветелина Александрова, проф. Златимир Коларов

 

На 25 юни 1909 г. е роден Димитър Димов. Около тази дата от 1996 г. до днес на всеки две години се връчват Националните литературните награди „Димитър Димов” за творби, създадени от лекари писатели. Досегашни носители са: Любен Станев, Валери Петров, Фани Цуракова, Петър Константинов, Лиляна Райчева, Златимир Коларов (два пъти), Людмил Станев. Всички те през годините са получавали оригинални статуетки, дело на Евгени Кузманов. 

Новите лауреати станаха известни на 23 юни 2016 г., когато в Кинозалата на НАТФИЗ те прегърнаха така мечтаните статуетки, по проект на Иван Русев и отлети от Марин Марков. Този път конкурсът е с нов статут – участват писатели немедици (общо 72-ма), но с произведения върху актуална медицинска проблематика. 

За поезия наградата получи Георги Константинов за поемата си „Сняг”, за роман – Андрея Илиев, автор на криминалната творба „Когато един мъж е на колене”, за разказ – Калоян Захариев. 

Журито – в състав: Анжела Димчева, Фани Цуракова и Анна Свиткова, присъди и пет грамоти, придружени от плакети, за постижения в други жанрове. Техни носители са Катя Воденичарова (за хумор), Денка Илиева и Цветелина Александрова (за къс разказ), Мая Кисьова (за драматургия) и Галина Костова (за участие на млад автор). 

Конкурсът се организира от проф. Златимир Коларов – председател на Съюза на лекарите писатели, от Националния литературен музей и от Съюза на българските писатели. Специален акцент в тържествената вечер беше филмът „Триптих за Димитър Димов” – сценаристи са Златимир Коларов и Анна Свиткова, режисьор – Валентина Фиданова-Коларова. 

Проф. Коларов поясни, че целта на конкурса е да се измъкне достойното лекарско съсловие от жълтото блато, в което го вкараха недобросъвестни медии; да бъде оценен лекарският труд, да бъдат видени реално проблемите на здравната реформа. Лауреатът Георги Константинов сподели: „Достойни лекари спасиха живота на моя син. Поклон пред техния труд и всеотдайност!”

http://kafene.bg/%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2-20026/article/

Връчване на Националната литературна награда "Димитър Димов"

Kafene.bg | 21.06.16

 

На 23 юни, четвъртък,  г. от 18:30 ч. в Кинозалата на НАТФИЗ „Кр. Сарафов” ще бъдат наградени най-добрите автори, взели участие в Националния литературен конкурс „Димитър Димов”. Тази година журото разгледа 122 произведения от 72 автори.

Литературното състезание има три раздела и няклоко специални отличия: поезия, проза (разказ, роман) и драматургия, посветени на здравен служител и сътворени от немедик. Ще бъдат връчени също отличия захумористично произведение и за млад автор.

Ще бъде прожектиран филмът „Триптих за Димитър Димов” – сценаристи Златимир Коларов и Анна Свиткова, режисьор Валентина Фиданова-Коларова.

Конкурсът е организиран от Съюза на лекарите-писатели в България „Димитър Димов”, Съюза на българските писатели и Националния литературен музей.

Председател на Съюза на лекарите-писатели в България „Димитър Димов”:
Проф. Златимир Коларов

Жури в състав:
Председател – Анжела Димчева
Членове – Фани Цуракова и Анна Свиткова

http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/1362444

Връчват наградите на Съюза на писателите-лекари в България "Димитър Димов"

22 юни 2016 / 18:23

 

София, 22 юни /Десимира Миткова, БТА/ Съюзът на писателите-лекари в България "Димитър Димов" ще оповести носителите от първото издание на националния литературен конкурс на името на писателя Димитър Димов за произведение, посветено на здравен служител, от автор - немедик, съобщават от организацията. Оценени са общо 59 творби в раз...

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601189

Връчиха наградите „Димитър Димов” 

24.06.2016 12:23 | Култура

 

Димитър Димов

На 25 юни 1909 г. е роден Димитър Димов. Около тази дата от 1996 г. до днес на всеки две години се връчват Националните литературните награди „Димитър Димов” за творби, създадени от лекари писатели. Досегашни носители са: Любен Станев, Валери Петров, Фани Цуракова, Петър Константинов, Лиляна Райчева, Златимир Коларов (два пъти), Людмил Станев. Всички те през годините са получавали оригинални статуетки, дело на Евгени Кузманов. Новите лауреати станаха известни на 23 юни 2016 г., когато в Кинозалата на НАТФИЗ те прегърнаха така мечтаните статуетки, по проект Иван Русев и отлети от Марин Марков. Този път конкурсът е с нов статут – участват писатели немедици (общо 72-ма), но с произведения върху актуална медицинска проблематика. За поезия наградата получи Георги Константинов за поемата си „Сняг”, за роман – Андрея Илиев, автор на криминалната творба „Когато един мъж е на колене”, за разказ – Калоян Захариев. Журито – в състав: Анжела Димчева, Фани Цуракова и Анна Свиткова, присъди и пет грамоти, придружени от плакети, за постижения в други жанрове – техни носители са Катя Воденичарова, Денка Илиева, Цветелина Александрова, Мая Кисьова и Галина Костова. Конкурсът се организира от проф. Златимир Коларов – председател на Съюза на лекарите писатели, от Националния литературен музей и от Съюза на българските писатели. Специален акцент в тържествената вечер беше филмът „Триптих за Димитър Димов” – сценаристи са Златимир Коларов и Анна Свиткова, режисьор – Валентина Фиданова-Коларова. Проф. Коларов поясни, че целта на конкурса е да се измъкне достойното лекарско съсловие от жълтото блато, в което го вкараха недобросъвестни медии; да бъде оценен лекарският труд, да бъдат видени реално проблемите на здравната реформа. Лауреатът Георги Константинов сподели: „Достойни лекари спасиха живота на моя син. Поклон пред техния труд и всеотдайност!”

http://afish.bg/news/item/566-dnes-vrachvat-natzionalnata-literaturna-nagrada-dimitar-dimov.html

Днес връчват Националната литературна награда „Димитър Димов”

Церемонията е съпътствана с прожекция на филма „Триптих за Димитър Димов”

 

Днес, 23 юни, от 18,30 ч. в Кинозалата на НАТФИЗ „Кр. Сарафов” ще бъдат обявени номинираните и ще бъдат наградени най-добрите автори, взели участие в Националния литературен конкурс „Димитър Димов” с раздели за поезия, проза (разказ, роман) и драматургия, посветени на здравен служител и сътворени от немедик.

Ще бъдат връчени също отличия за хумористично произведение и за млад автор. Конкурсът е организиран от Съюза на лекарите-писатели в България „Димитър Димов”, Съюза на българските писатели и Националния литературен музей.

В тазгодишния конкурс участват общо 59 автори.

 

Журито е в състав:

Председател – Анжела Димчева

Членове – Фани Цуракова и Анна Свиткова

Присъстващите ще имат възможността да гледат филма „Триптих за Димитър Димов”. Негови сценаристи са Златимир Коларов и Анна Свиткова, а режисьор - Валентина Фиданова-Коларова.

 

https://www.facebook.com/events/1010794405674874/

http://akademika.bg/2016/06/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%84%D0%B8%D0%B7-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80/

НАТФИЗ е домакин на наградите „Димитър Димов“

Съюзът на писателите-лекари в България „Димитър Димов“ ще оповести носителите от първото издание на националния литературен конкурс на името на писателя Димитър Димов за произведение, посветено на здравен служител, от автор – немедик.  Оценени са общо 59 творби в раздели: белетристика, поезия и публицистика.

Награждаването ще се състои на 23 юни(четвъртък) от 18.30 ч., в кинозалата на Академията – два дни преди рождената дата на писателя. В програмата на церемонията е включена и прожекция на документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ с автори и сценаристи Златимир Коларов и Анна Свиткова и режисьорВалентина Фиданова – Коларова.

Изданието на конкурса е организирано от  Съюза на лекарите-писатели в България „Димитър Димов”, Съюза на българските писатели и Националния литературен музей. Домакин на церемонията по награждаването е НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

 

 

Коментари