Публикация

ВМА се поклони пред Докторския паметник по случай 139 г. от Освобождението на България

ВМА се поклони пред Докторския паметник по случай 139 г. от Освобождението на България

Вечна им памет, те извоюваха нашата свобода!


Медицински специалисти и служители на Военномедицинска академия взеха участие в традиционното поклонение пред Докторския паметник в София, организирано от Българския червен кръст по повод 139-aта годишнина от Освобождението на България.

Сред официалните лица на церемонията бе и

началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., който засвидетелства своята почит към паметта на загиналите за свободата на Родина ни лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

Свещенослужители от храма “Свети Николай” (Руската църква) отслужиха панихида в памет на загиналите, а офицери от Националната гвардейска част отдадоха военни почести. 

Вечна им памет, те извоюваха нашата свобода!

Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи. 

Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида. 

Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 души, т. нар. “медицински чинове”, загинали през Освободителната война. Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот д-р Константин Везенков. 

На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.
 

Снимки: Вяра Йовева и Пресцентър ВМА 

Коментари