Публикация

​​​​​​​Всичко важно за витамин B 12

​​​​​​​Всичко важно за витамин B 12

Симптомите при дефицит на витамина могат да бъдат умора, отпадналост, главоболие, бледа кожа, загуба на апетит, загуба на тегло


Витамин B12 участва в производството на червените кръвни клетки, които поддържат нервната система здрава и превръщат храната в енергия. Той също така помага за регулиране на имунната система и настроението. Витамин В12 контролира нивата на аминокиселината хомоцистеин, чиито повишени нива се свързват със сърдечни заболявания. Повечето от хората, които ядат месо, риба, яйца и млечни продукти, получават чрез тях достатъчно количество витамин B12. Специалистите съветват веганите да консумират храна с добавен витамин, както и витаминни добавки, пише британският в. „Гардиън“.

Какво количество ни е нужно?

Специалистите в отделните държави препоръчнат различна дневна доза от витамина. Във Великобритания тя е 1,5 микрограма на ден, в САЩ - 2,4 микрограма, а според Европейската агенция за безопасност на храните дневната адекватна доза е 4 микрограма. В САЩ и в Европа, но не и във Великобритания, се препоръчва бременните и кърмещите жени да приемат по-големи дози от витамина.

Какви са симптомите при дефицит на B12?

Симптомите при дефицит на витамина могат да бъдат умора, отпадналост, главоболие, бледа кожа, загуба на апетит, загуба на тегло, усещане за мравучкане по кожата и възпален, зачервен език.  Една от главните причини за дефицит на витамина е автоимунното заболяване злокачествена анемия. Други причини може да бъдат заболявания на стомаха или на тънките черва като болест на Крон, хирургически интервенции  като гастректомия (която включва отстраняване на част от стомаха), както и някои медикаменти.  Изследователите също така идентифицираха генна вариация, която се свързва с дефицита на B12. Дългосрочният дефицит може да доведе до сериозни сърдечни или неврологични проблеми, предупреждават специалистите.

Кой може да има дефицит на витамина?

Изследванията във Великобритания показват, че при хора над 75-годишна възраст 1 на всеки 10 е с дефицит на витамин B12. В групата 65 – 74 г. съотношението е 1 от всеки 20 души. На по-млада възраст процентът е по-нисък. Главният начин за измерване е чрез тест на количеството на витамина в кръвния серум.

Медицинските специалисти не са на единно мнение доколко чувствителни са тези изследвания. Някои хора попадат в нормалните граници и въпреки това имат нужда от повече витамин B12. Д-р Айвън Панджа, общопрактикуващ лекар във Великобритания, който специализира в превантивната медицина, обобщава, че между специалистите има големи разминавания за валидността на тестовете. „Моето мнение е, че дефицитът на B12 масово не се диагностицира. Понякога с него могат да се обяснят група от симптоми като мигрена, крампи, хранителни смущения, проблеми със съня, деменция и депресия“, обяснява той.

Кой се нуждае от инжекции B12?

Дефицитът на витамина може да се компенсира с прием на таблетки. Тези, които имат проблем с поглъщането на В12 през стомаха, могат да го поемат под формата на инжекции. Те се слагат 6 пъти за период от 2 седмици. След това се слага по една инжекция на всеки 3 месеца. Във Великобритания се препоръчва пациентите с неврологични симптоми да вземат добавки от витамина по-често.

Може ли да помогнат инжекциите с витамин В12, продавани с немедицински цели?

Няма доказателства, че инжекциите с витамина помагат на тези, които нямат дефицит на В12. Дозите, които се съдържат в инжекциите, са обикновено много над нивата, които организмът може да усвои, така че по-голямата част от витамина бързо се изхвърля с урината. Възможно е на пръв поглед здрави хора, които твърдят, че са почувствали определена полза от подобни инжекции, всъщност да са с недиагностициран дефицит на В12., смятат специалистите.

Коментари