Публикация

Прегледът за мързеливо око - преди 5-годишна възраст

Прегледът за мързеливо око - преди 5-годишна възраст

Отлагането за по-късно може да доведе до постоянни проблеми със зрението


Малките деца трябва да бъдат преглеждани за т.нар. мързеливо око поне веднъж, преди да навършат 5 години, съветва комисия от американски експерти. 

Най-добре е скринингът да бъде извършен във възрастта 3 – 5 години, съветват експертите от американската комисия за превенция U.S. Preventive Services Task (USPSTF), съобщава изданието WebMD.  Становището им е обновяване на инструкциите по отношение на очния проблем, издадени през 2011 г. 

Ранното откриване на мързеливото око е от критично значение за развитието на детето. Ако заболяването не бъде установено, докато детето е на възраст между 6 и 10 години, зрението му може да бъде увредено завинаги, предупреждават експертите. 

Мързеливо око или амблиопия е намалено зрение на едното или двете очи. Амблиопията се получава най-често при неравностойни очи, състояние, известно още като страбизъм.  В този случай, мозъкът спира зрението на неравностойното око, за да избегне двойно зрение, и детето започва да използва само по-силното око.​​​​​​​ Сред симптомите на това състояние може да е кривогледо око или грешна преценка за разстояние. 

Смята се, че до 6 процента от децата в предучилищна възраст имат мързеливо око или при тях са налице други проблеми, които увеличават риска от развитието му.  Сред тях са кривогледи очи или очи, които не могат да фокусират в един образ това, което виждат.

Идентифицирането на зрителните проблеми в предучилищна възраст позволява коригирането на анормалното положение, докато мозъкът все още се развива . Това може да предотврати необратимата загуба на зрение“, коментира д-р Алекс Кемпър.

Той преподава в Училището по медицина към Университета „Дюк“ в гр. Дърам, Северна Каролина. 

От комисията признават, че все още не са направени достатъчно изследвания, които да показват дали трябва да бъде правен скрининг на деца под 3-годишна възраст. 

" }-->

Коментари