Публикация

Селенът може да намалява диабетния риск


Френско проучване доказва, че селенът влияе положително на риска от диабет при мъжете.

Учени от университета в Монпелие са изследвали 1162 здрави доброволци. Проследени са концентрацията на селен в кръвната плазма и нивата на кръвната захар.

Възрастните мъже, които имали най-висока концентрация на минерала, имали по-нисък риск от развитието на дисгликемия.

Откритието, публикувано в Nutrition and Metabolism, противоречи на по-ранно изследване на екип от университета „Джонс Хопкинс”, в което се твърди, че има връзка между диабет тип 2 и повишените нива селен.

Препоръчителната дневна доза селен за хора над 19-годишна възраст е около 400 микрограма, но учените смятат, че приемането на добавки е излишно, тъй като необходимите количества от веществото може да се набавя от храната. Предозирането може да бъде вредно.

Богат източник на селен са бразилските ядки, пшеницата и оризът, както и месото от животни, хранещи се със зърнени култури.

Коментари