Публикация

УМБАЛ "Пловдив" получи 25 болнични легла от най-висок клас

Общата стойност на дарението от Швейцария е 50 000 лв.


УМБАЛ "Пловдив" получи 25 болнични легла от висок клас. Новината съобщиха днес директорът на здравното заведение доц. Георги Йорданов и доц. Димитър Шишков, началник на отделението по урология. Те са дарени от Малтийския кръст със съдействието на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева. Общата стойност на леглата е 50 000 лева и ще бъдат разпределени в отделенията на болницата с най-големи нужди.

Доц. Димитър Шишков, с чието активно съдействие е доставено болничното оборудване, каза, че във време на финансова криза жестът на дарителите е особено ценен. Очакваме нови дарения, допълни Шишков и подчерта, че не трябва да има политически интереси, когато става дума за държавно здравеопазване.

Доц. Георги Йорданов съобщи, че в УМБАЛ "Пловдив" са подготвили мащабен проект за ново спешно отделение на стойност 9.5 милиона лева.

То ще бъде разположено на първия етаж на мястото на сегашния хранителния блок. Предвидена е най-съвременна апаратура, като тук ще работят при пълна заетост 25 човека, казаха от ръководството.

От болницата вече са подали проекта в Министерството на здравеопазването, където ще текат тази година обществените поръчки. Стойността за обновяване на отделенията по спешна медицина в страната е 85 млн. евро.

През февруари болницата работи при пълна заетост на базата, приемното отделение е препълнено, казаха лекарите. Пребладават болните за лечение на дихателната система, но пациенти са настанени и в урология, нефрология, УНГ и други.

Доц. Георги Йорданов посочи, че системата за пръстовите отпечатъци пречи за бързото приемане на заболелите. При спешен случай, особено, лекарите гледат да спасят пациента. Разбирам и Здравната каса – каза той, че отказва да плати лечението при пропуск на неговото чекиране, затова удачното решение на проблема е да бъде въведена електронната здравна карта.

Коментари