Публикация

КРИПТОРХИЗМЪТ НЕ Е САМО ХИРУРГИЧЕН ПРОБЛЕМ

КРИПТОРХИЗМЪТ НЕ Е САМО ХИРУРГИЧЕН ПРОБЛЕМ

Кратка информация за крипторхизма при бебетата.


Какво представлява крипторхизмът?

Крипторхизмът представлява вродено състояние при момчетата, при което единият или двата тестиса не са слезли в скротума преди раждането.  Среща се при 2-9% от новородените момчета, като около 30% от тях са недоносени (родени преди 36 гестационна седмица) или родени малки за гестационната възраст (теглото и ръстът им са по-малки от очакваните за срока на бременността).  

 

Какви са причините за крипторхизъм?

Вътреутробното развитие на мъжката полова система е дълъг и сложен процес, зависещ от множество генетични и хормонални фактори.  Нормално тестисите  се оформят в коремната кухина и започват да слизат към скротума около 34 гестационна седмица на бременността  и в повечето случаи при раждането вече са там или слизат през първите няколко месеца от живота.  Това обяснява защо крипторхизмът е по-често срещан сред децата с ниско тегло при раждането (близнаци, недоносени или малки за гестационната възраст).

Доста често състоянието се среща сред роднини, поради което се предполага наследственост за част от случаите.

Известни са генетични мутации, причиняващи нарушения на правилния синтез на хормони в хипоталамуса,  хипофизата (хипогонодотропен хипогонадизъм), надбъбреците и тестисите. Възможни са и мутации, нарушаващи действието на хормоните върху съответните рецептори (синдром на андрогенна нечувствителност).

Външни фактори - пестициди, хербициди, фунгициди – също могат да нарушат хормоналния баланс на развиващия се плод.

Лечение на бременни жени с диетилстилбестрол  може да предизвика нарушения във формирането на мъжката полова система на плода.  

Възможни са и механични препятствия по пътя на тестиса от коремната кухина към скротума, които да не му позволят да достигне своята цел.

 

Как се диагностицира?

Всеки педиатър може да постави диагнозата веднага  или скоро след раждането на детето чрез оглед и палпация на скроталната торбичка. Тъй като тестисите преди пубертета са малки, понякога може да не се намерят в скротума. Това е така заради т. нар.кремастерен рефлекс, който при стрес ги прибира вътре в коремната кухина – нарича се „ретрактилен тестис” или по-популярно - „асансьорен”.

След това обаче е необходима консултация с детски ендокринолог , детски хирург и/или уролог.

Особено внимание трябва да се обърне, ако липсата на тестиси е двустранна. Тогава вероятността от генетичен дефект и/или  хормонално нарушение е много по-голяма и са  необходими допълнителни изследвания: генетични (например определяне на броя и вида на половите хромозоми, търсене на мутации), хормонални (изследване на фоликулостимулиращ ,  лутеинизиращ, антимюлеров и други хормони, провеждане на стимулационни тестове), образни (ехография, сцинтиграфия, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс).  Важно е да се знае, че всичко това трябва да стане още през първите месеци от живота, когато детето преминава през т. нар. „минипубертет” и високата хормонална активност  дава възможност да се проведат споменатите изследвания и да се постави максимално точна диагноза.

 

Как се лекува крипторхизмът?

Ако до 6-ия месец тестисът/тестисите не слязат в торбичката самостоятелно, необходимо е започване на лечение. В началото може да се приложи хормонално лечение за няколко месеца с цел стимулиране на естественото движение на тестиса от коремната кухина в скротума.

Ако към края на първата година това не се случи, трябва да се премине към оперативно лечение.

Защо операцията трябва да се извърши в толкова ранна възраст?

Защото по-високата температура в коремната кухина води до необратими  промени в недесцендиралите  тестиси. По-късно това може да доведе до нарушение на плодовитостта, а също и до възникване на туморни процеси. Операцията се нарича „орхидопексия” и обикновено се извършва в условията на еднодневна хирургия.  

Възможно е по време на диагностичните процедури  да се установи, че тестисът  изобщо не се е развил или е претърпял някакво увреждане. Това също налага оперативна намеса с цел отстраняване на повредените тъкани, за да се избегне тяхното евентуално израждане в злокачествени през по-късна възраст.

 

Крипторхизмът е не  само хирургичен проблем. Той може да бъде симптом на ред други състояния, изискващи намесата на много специалисти. Навременното откриване и коригиране на състоянието  и неговата първопричина могат да намалят  усложненията му и да осигурят нормално развитие на детето и неговия нормален живот като възрастен мъж.

 

Да не забравяме - тестисът е жлеза с вътрешна секреция. Поради това всяко съмнение за негово заболяване трябва да се консултира с детски ендокринолог .

Коментари