Публикация

При акупунктурата има риск от инфекции


Употребата на заразени игли, памучни тампони или горещи компреси при акупунктурата може да предизвика не само бактериални инфекции, но и хепатит, дори ХИВ, предупреждават учени от Хонгконгския университет.

Изследването, публикувано в British Medical Journal, препоръчва засилване на мерките за контрол на инфекциите, като употребата на игли за еднократна употреба, процедури за дезинфекция на кожата и прилагането на асептични техники.  

Акупунктурата е широко разпространена в алтернативната медицина от столетия, но през 21-ви век се появява  нов синдром – акупунктурна микобактериоза.

Това е инфекция, причинена от бактерия, която бързо се разпространява около мястото на убождането в резултат на заразени тампони, кърпи и компреси. Има дълъг инкубационен период, но инфекцията обикновено води до сериозен абсцес, допълват учените.

 

Коментари

Много груб и преднамерен е поднесения материал. Личи си, че анонимния писател не е от хората, докоснали се до такъв тип лечебни игли. Иначе щеше да спомене, че в България отдавна спринцовката не се изваряват и 100% от практикуващите акупунктура, ползват еднократни игли.
Може да се спомене, че в "развитите" държави като Франция, Белгия, Швейцария 30% от практикуващите, стерилизират "безопасно" този тип игли...