Публикация

Прецизната диагностика открива рано ревматоидния артрит

Ако лечението започне своевременно от специалисти ревматолози, които подготвят подходяща схема за продължително лечение на автоимунната реакция, за успокояване на болката при пристъпите, прогнозата е благоприятна


Д-р Атанас Андреев, ортопед, УМБАЛСМ „Пирогов”

Ревматоидният артрит е системно автоиумунно заболяване с основна изява в ставите. То е прогресиращо заболяване, с често рецидивиращи болки. В острите периоди на това страдание избираме бързодействащи медикаменти, какъвто е примерно препаратът „Долорен”, бихме могли да го комбинираме и с други противовъзпалителни по избор.

 

Много са факторите за развитие на ревматоиден артрит

 от една страна, това е наследствената предразположеност, но съществуват и отключващи заболяването моменти като вирусни заболявания примерно, когато съединителната тъкан започва да се разпознава като чужда и да се произвеждат антитела. Те от своя страна водят до увреди на ставните хрущяли, на сухожилията, на мускулите. Заболяването засяга почти цялото тяло, но най-ранните симптоми са свързани със ставния апарат – като може да бъде ангажирана една става, а може да са ангажирани и всички стави.

В началото заболяването се проявява с болка, която отминава и често, когато още
нямат изразена рентгенологична симптоматика, много пациенти идват при нас и казват  примерно – „заболя ме коляното”. Дори не са сигурни дали не става въпрос за някаква травма, навяхване. Лечението с „Долорен” се използва за успокояване на болката за кратко време, в рамките на няколко дни и в началните стадии. А после пациентът би трябвало да се изследва и да се приложи по-нататъшно лечение.

 

Що се отнася до диагностиката,

лекарят трябва да е подготвен, да мисли за такива заболявания, защото те не са редки. Според различни статистики броят им нараства постоянно предвид факта, че и диагностичните методи стават все по-прецизни. С имунни тестове, с ДНК технологии тези заболявания се идентифицират в съвсем ранен стадий, а се увеличава и процентът на хората, обхванати от такива диагностични методи. Съответно такива пациенти не развиват пълната картина на заболяването. Докато в миналото ниският процент на хора, развили напълно страданието в тежките му форми, се обяснява с по-ниската продължителност на живота.

жените по-често страдат от ревматоиден артрит

Жените по-често са засегнати от ревматоиден артрит,

 

срещат се и т.нар. ювенилни форми (развитие на болестта при млади пациенти). От друга страна, с напредване на възрастта се развиват артрозни промени, които са свързани с дегенеративни процеси. Те са обусловени от начина на живот, от типа трудова дейност, битовите условия. 

 

Ако лечението на ревматоидния артрит започне своевременно от специалисти ревматолози, които подготвят подходяща схема за продължително лечение на автоимунната реакция, за успокояване на болката при пристъпите, прогнозата е благоприятна. Трябва да се променят и цял комплекс фактори, свързани с начина на живот – редуциране на наднорменото тегло, внимание към храненето, към режима на работа и почивка. Това със сегашната заетост на хората не е лесно постижимо.

Според мен основен фактор за развитие на тези заболявания е стресът, а той произтича не само от ритъма и натовареността в съвременния живот, но и от несигурността, в която живеят днес хората.

 

 

 

 

Коментари