Публикация

Нов метод за безкръвно изследване на черния дроб се прилага в болница „Токуда“

Единственият у нас апарат „Фиброскан” прави оценка на състоянието на черния дроб чрез неинвазивно сканиране 


Ново за България 10-минутно неинвазивно изследване на черния дроб извършват гастроентеролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Освен за тежестта на увреждане и степента на фиброза (уплътнение) на черния дроб изследването предоставя информация и за чернодробна стеатоза (омазняване) и е подходящо за пациенти със съмнение за хроничен вирусен хепатит, токсичен алкохолен хепатит, неалкохолен стеатохепатит при затлъстяване и захарен диабет, чернодробна цироза, хемохроматоза и други. 

С новия софтуер за количествена оценка на натрупването на мазнини в черния дроб (чернодробната стеатоза) вече е възможно едновременното измерване както на плътността на черния дроб, така и на количеството мазнини в този орган. Апаратът дава оценка каква е прогресията на хроничния хепатит, има или няма чернодробна цироза, каква е степента на омазняване на черния дроб и дали това е довело до уплътняване на органа.

Количествената оценка на чернодробната стеатоза при пациенти със затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет е важна както за определяне на изходното състояние, така и за многократно проследяване в хода на диетичен режим или лечение. Това спестява време и средства и позволява назначаване на по-прецизна терапия”, разказва за предимствата на новия софтуер д-р Радин Цонев, началник на отделението по гастроентерология на болница „Токуда“. 

Изследването се извършва посредством ултразвукови вълни, които отслабват по различен начин в зависимост от вискозитета на средата, в която се разпространяват. Степента на заглъхване на вълните е в пряка зависимост от отлагането на мазнини в черния дроб. 

Клиниката по гастроентерология на „Токуда“ разполага с единствения за страната апарат „Фиброскан” за неинвазивна оценка на състоянието на черния дроб. Апаратът дава възможност за бързо, лесно и безболезнено диагностициране на пациенти с увреден черен дроб. Така изследванията за редица тежки заболявания, които обикновено се диагностицират трудно и дори могат да изискват вземане на биопсия, вече са възможни без необходимост от прилагане на инвазивни процедури. 

Болните с хронични вирусни хепатити, чернодробна цироза, стеатоза и фиброза могат да извършат необходимите изследвания на черния дроб по преценка от специалист гастроентеролог след предварително записване в „Токуда“ или на тел: 02/4034917, 02/4034950.

Коментари