Публикация

Над 2 млн. евро за модернизиране на болниците по туберкулоза


С 247 за година са намалели болните от туберкулоза благодарение на мерките на Министерството на здравеопазването и на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.
През 2008 г. са регистрирани общо 3 151 пациенти, а през 2009 г. техният брой е 2 904.

Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев по време на националната среща на специалистите по белодробни болести и туберкулоза.

Тя е част от инициативите на здравното ведомство и програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” по случай 24 март - Световен ден за борба с туберкулозата.

През 2009 г. МЗ е предоставило 9,2 млн. лв. за справяне със заболяването. Средствата са изразходвани за консумативи за микробиологичните лаборатории (128 154 лв.), за лекарства (646 697 лв.), за БЦЖ ваксина и туберкулин в рамките на имунизационния календар (262 860 лв.). Останалите 8,2 млн. лв. са използвани за болнично лечение на пациентите.

Основните дейности по намаляването на туберкулозата в страната се подпомагат от изпълнението на програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”. Тя се финансира от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

От започването й през 2008 г. до момента са постъпили общо 7 млн. евро, като са усвоени 4,5 млн. евро.

В началото на тази година Народното събрание ратифицира ново споразумение между Глобалния фонд и Министерството на здравеопазването. По него до 2012 г. страната ни ще получи безвъзмездна помощ от 3,2 млн. евро.

Приблизително 60 % от тези средства ще бъдат предоставени за обновяване, допълнително оборудване и медицински консумативи на изпълнителите на дейности по програмата.

Само през тази година над 2 млн. евро ще бъдат вложени в ремонти и оборудване на болници и лаборатории по туберкулоза.

Коментари