Публикация

Нови 500 лекарства вече не се плащат с публични средства

Нови 500 лекарства вече не се плащат с публични средства

200 от тях са минали на свободна продажба, но 150 са напуснали пазара


Тенденцията фармацевтичните компании да изтеглят лекарствата си или изцяло от пазара, или от списъка на здравната каса се задълбочава, информира в днешния си брой в. „Сега“.

498 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, показва докладът за дейността на Националния съвет за цени и реимбурсиране за 2016 г. Там се регистрират цените на всички медикаменти у нас.

В позитивния списък пък са препаратите, които се плащат с публични средства - от здравната каса, от болниците или от здравното министерство. За 2015 г. от позитивния списък са изключени 398 лекарства.

Изданието отбелязва, че най-голямата част от заявленията - 202, са за медикаменти, които се отказват от плащане от НЗОК и отиват на свободния пазар, т.е. пациентите трябва да си ги плащат изцяло сами. При 153 медикамента заявлението е и за заличаване на цена, т.е. напускане на пазара. Други 46 лекарства са с прекратени разрешения за употреба у нас. 52 лекарства са изключени от позитивния списък по желание на МЗ и НЗОК - повечето заради нормативни промени, при които касата спря да плаща частично доста антибиотици.

В доклада се посочва, че най-голяма част от изключените медикаменти са за лечение на онкологични заболявания, есенциална хипертония, шизофрения, биполярно разстройство, инфекциозни болести и диабет. 46 от излезлите от позитивния списък лекарства са били единствени молекули. Те са за кардиология, неврология, офталмология, ендокринология и антиинфекциозни препарати. Нито един от тях обаче не е без алтернатива за лечение при съответното заболяване, уточняват от Националния съвет по цени.

Фармацевтичните компании от доста години обясняват, че до изтегляне от пазара се стига заради прекалено ниските цени на ниво производител в България. За да може да са продава у нас, дадено лекарство трябва да предложи най-ниската цена в сравнение с 10 референтни страни в ЕС. Отделно НЗОК иска и отстъпки за медикаментите, които плаща. Тъй като пазарът у нас е малък, се стига до това редица лекарства да се спират от продажба, тъй като не са рентабилни за фирмите. 

През м.г. в съвета по цени са постъпили 257 процедури за включване на лекарства в позитивния списък.

Коментари

Тези с единствени молекули,как ще им се намери алтернатива?