Публикация
Средиземноморската диета намалява риска от опасен рак на гърдата

Ново изследване показва, че този тип хранителен режим може да намали до 40% вероятността жените да се разболеят от рак на гърдата, който е естроген-рецептор-отрицателен
Храненето според известната Средиземноморска диета може да намали с 40% риска от развитие на една от най-злокачествените форми на рак на гърдата, твърди голямо изследване, проведено от Световния фонд за изследване на рака.
Диетата, която набляга на храни, богати на зехтин, риба, плодове, ядки, зеленчуци и пълнозърнести храни, има доказани ползи, сред които е намаляването на опасността от мозъчен инсулт и сърдечно заболяване. В допълнение, новото изследване показва и че този тип хранителен режим може да намали значително вероятността жените да се разболеят от рак на гърдата, който е естроген-рецептор-отрицателен – форма на болестта след менопаузата, която не може да се лекува с хормони, пише в. „Гардиън“.
Изследването ще помогне за разясняване на това как нашият хранителен режим може да повлияе на опасността да се разболеем от рак, смята водещият изследовател от екипа – проф. Пиет ван ден Брандт от Маастрихтския университет в Холандия.
„Установихме силна взаимовръзка между Средиземноморската диета и ограничения риск от развитие на естроген-рецептор-отрицателен рак на гърдата при жените в менопауза, дори и в страни, които не са средиземноморски. Този тип рак обикновено има най-лошата прогноза за развитие на заболяването“, отбелязва изследователят.
Екипът изследвал 62 573 жени на възраст между 55 и 69 години в продължение на 2 десетилетия. Те всички участвали в холандско изследване, проследяващо връзката между храненето и рака, което започнало през 1986 г.
Следен бил хранителният режим на всяка жена, за да е ясно доколко тя спазва Средиземноморската диета. Един от основните й принципи е малка консумация на червено месо, сладкиши и рафинирани зърнени храни като бял хляб или бял ориз. Традиционно диетата включва и умерено количество алкохол. Той обаче бил изключен от хранителния режим на жените, тъй като е известен като рисков фактор за рака на гърдата.
От наблюдаваните жени през тези 2 десетилетия 3 354 се разболели от рак на гърдата. 1033 от случаите обаче били изключени от анализа, защото жените били с фамилна обремененост по отношение на заболяването или пък не предоставили пълна информация за хранителния си режим.
Анализът разгледал консумирането на всяка една храна поотделно. Установено било, че приемът на ядки е с най-ясно изразен обратнопропорционален ефект - колкото повече ядки консумира една жена, толкова по-малък е шансът да развие болестта. Със същата взаимовръзка след това следват консумацията на плодове и риба.
Изводът на екипа е, че ако всяка от жените бе спазвала стриктно принципите на Средиземноморската диета, около една трета (32.4%) от случаите на естроген-рецептор-отрицателен рак на гърдата и 2,3% от всички случаи на рак на гърдата биха могли да бъдат избегнати. Екипът твърди, че изводите му били потвърдени и от метаанализи в подобни други проучвания.
Специалистите обаче предупреждават, че въпреки че начинът на живот и изборът на хранене и спорт, който правим, могат да намалят риска от развитие на рак, те не гарантират, че сме абсолютно защитени. Затова жените трябва да познават симптомите на рак на гърдата и при най-малко съмнение да се обръщат към своите лични лекари, съветват те.
Коментари