Публикация

Средиземноморската диета намалява риска от опасен рак на гърдата

Средиземноморската диета намалява риска от опасен рак на гърдата

Ново изследване показва, че този тип хранителен режим може да намали до 40% вероятността жените да се разболеят от рак на гърдата, който е естроген-рецептор-отрицателен


Храненето според известната Средиземноморска диета  може да намали с 40% риска от развитие на една от най-злокачествените форми на рак на гърдата, твърди голямо изследване, проведено от Световния фонд за изследване на рака.

Диетата, която набляга на храни, богати на зехтин, риба, плодове, ядки, зеленчуци и пълнозърнести храни, има доказани ползи, сред които е намаляването на опасността от мозъчен инсулт и сърдечно заболяване.  В допълнение, новото изследване показва и че този тип хранителен режим може да намали значително вероятността жените да се разболеят от рак на гърдата, който е естроген-рецептор-отрицателен – форма на болестта след менопаузата, която не може да се лекува с хормони, пише в. „Гардиън“.

Изследването ще помогне за разясняване на това как нашият хранителен режим може да повлияе на опасността да се разболеем от рак, смята водещият изследовател от екипа – проф. Пиет ван ден Брандт от Маастрихтския университет в Холандия.

„Установихме силна взаимовръзка между Средиземноморската диета и ограничения риск от развитие на естроген-рецептор-отрицателен рак на гърдата при жените в менопауза, дори и в страни, които не са средиземноморски. Този тип рак обикновено има най-лошата прогноза за развитие на заболяването“, отбелязва изследователят.

Екипът изследвал 62 573 жени  на възраст между 55 и 69 години в продължение на 2 десетилетия. Те всички участвали в холандско изследване, проследяващо връзката между храненето и рака, което започнало през 1986 г.  

Следен бил хранителният режим на всяка жена, за да е ясно доколко тя спазва Средиземноморската диета. Един от основните й принципи е малка консумация на червено месо, сладкиши и рафинирани зърнени храни като бял хляб или бял ориз. Традиционно диетата включва и умерено количество алкохол. Той обаче бил изключен от хранителния режим на жените, тъй като е известен като рисков фактор за рака на гърдата.

От наблюдаваните жени през тези 2 десетилетия 3 354 се разболели от рак на гърдата. 1033 от случаите обаче били изключени от анализа, защото жените били с фамилна обремененост по отношение на заболяването  или пък не предоставили пълна информация за хранителния си режим.

Анализът разгледал консумирането на всяка една храна поотделно. Установено било, че приемът на ядки е с най-ясно изразен обратнопропорционален ефект  - колкото повече ядки консумира една жена, толкова по-малък е  шансът да развие болестта. Със същата взаимовръзка след това следват консумацията на плодове и риба. 

Изводът на екипа е, че ако всяка от жените бе спазвала стриктно принципите на Средиземноморската диета, около една трета (32.4%) от случаите на естроген-рецептор-отрицателен рак на гърдата и 2,3% от всички случаи на рак на гърдата биха могли да бъдат избегнати. Екипът твърди, че изводите му били потвърдени и от метаанализи в подобни други проучвания.

Специалистите обаче предупреждават, че въпреки че начинът на живот и изборът на хранене и спорт, който правим, могат да намалят риска от развитие на рак, те не гарантират, че сме абсолютно защитени. Затова жените трябва да познават симптомите на рак на гърдата и при най-малко съмнение да се обръщат към своите лични лекари, съветват те. 

Коментари