Публикация

Балинт групи за лекари в клиниките на ВМА

Балинт групи за лекари в клиниките на ВМА

Превенция


Балинт групи за лекари в клиниките на ВМА

Балинт групи помагат на лекарите във Военномедицинска академия в създаването на доверена терапевтична връзка между тях и пациентите, която има съществено значение при диагностицирането и провеждането на самото лечение.

Рейтинговите класации нареждат ВМА сред най-предпочитаните болници и с оглед осигуряване на висококачествено здравеопазване, ръководството на болницата включи в цялостната си програма за грижа за медицинските екипи и превенция на т.нар. синдром на изпепеляване, познат като burnout (от англ. ез. - прегаряне).

Лекарската професия /най-вече заетите в донорските екипи, спешните и приемно-консултативните центрове/ традиционно води класацията в изследванията за професионално прегаряне. Поради тази причина, във ВМА вече успешно се прилага специална програма за грижа за персонала.

Методът на Балинт групите носи името на лекаря и психоаналитик Майкъл Балинт. Неговата работа, описана в книгата му „Лекарят, пациентът и болестта“, започва с опита на лекари да бъдат представени психотерапевтичните умения за контакт с пациента, които да улеснят събирането на информация, с цел по-добра диагностика и лечение.

Постепенно Балинт групите се превръщат освен в средство за доразвиване на професионални компетентности, и в начин за психологична профилактика на burnout ефекта в медицинските екипи и грижа за психологичния комфорт на лекарския и сестрински персонал. С други думи, целта на работата на тези групи е да се подпомогнат  лекарите да бъдат чувствителни към психологичните аспекти на проблемите на пациентите, както и да си дават сметка за трудностите, които самите те срещат с тях.

Този тип работа и опит е част от практиката във всички големи болници в Европа и САЩ, както и от обучението по медицина навсякъде по света. Следвайки добрия пример, Центърът за психично здраве и превенция към ВМА създаде за медицинския персонал от всички клиники на болницата отворена Балинтова група. За повече информация, въпроси и запитвания:

Велислава Донкина

Център за психично здраве и превенция – ВМА

тел: 26039, 0898/656562

mail: donkina.velislava@gmail.com

Коментари