Публикация

„Пирогов“ с 25 млн. лв. дългове

„Пирогов“ с 25 млн. лв. дългове

В лечебното заведение се извършва вътрешен одит


В института за спешна медицинска помощ „Пирогов“ се извършва вътрешен одит. Целта е да се провери какво е състоянието на всички звена и да се предприемат оздравителни мерки.

Това каза новият заместник-директор по лечебната дейност проф. Николай Габровски пред БНР.

Дълговете, които има към момента болницата, са около 25 млн. лв., което е доста притеснително. Същевременно имаме сериозен проблем с обществените поръчки, които бяха планирани на предишен етап, но сега се оказа, че в едни много кратки изтичащи срокове ние ще трябва да се справим“, коментира проф. Габровски.

На 15 милиона лева възлизат просрочените задължения към доставчици на медицински изделия, лекарства и медицински консумативи.

Досега имаше неравномерно разпределение и фокус върху някои звена, докато други бяха доста занемарени“, изтъкна още заместник-директорът, като даде пример с повечето хирургични звена по отношение на апаратурата, заплатите и условията на труд.

Освен натрупаните дългове той маркира като тревожна тенденция напускането на ценни кадри през последните години. Затова част от оздравителните мерки според него трябва да включват именно връщането на изявените специалисти в лечебното заведение.
Проф. Габровски каза още, че не се планира закриване на звена в най-голямата болница за спешна помощ у нас.

17 февруари предишният директор на Института за спешна медицинска помощ проф. Стоян Миланов подаде оставка. Причината бе промененият управителен съвет на болницата от служебния министър д-р Илко Семерджиев. Директорското място бе заето от проф. Асен Балтов. След сериозните кадрови рокади д-р Атанас Кацаров, началник на Клиниката по детската ортопедия и травматология в „Пирогов“ и един от най-добрите ортопеди травматолози в България, обяви, че подава оставка. 

Коментари