Публикация

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ЕДИН УВОЛНЕН ПО ПОРЪЧКА ОБИКНОВЕН СПЕШЕН ЛЕКАР

По поръчка на един отмъстителен министър и зависим директор вече не работя в УМБАЛСМ „Пирогов“.


Казвам се д-р Десислава Кателиева и работя от 1995 г. единствено и само спешна медицина. Работила съм в отдалечен филиал, в заводски спешен кабинет, в мобилен екип на спешна помощ, в голямо спешно отделение на областна болница, в столично спешно отделение на специализирана болница и накрая започнах преди година работа в болницата на мечтите си – УМБАЛСМ „Пирогов“.

Независимо от недостига на кадри и свръхнатоварването с пациенти, днес аз се оказах излишна за спешната болница с моя 22-годишен стаж и специалност спешна медицина.

Днес по поръчка на един отмъстителен министър и зависим директор вече не работя в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Защо съм убедена, че новия директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ ме уволни по поръчка на министъра на здравеопазването?

Аз съм председател на сдружение на спешните медици (НАРСМП), което е член на европейската асоциация по спешна медицина. На 19.02.2017 г. зададох на министър Семерджиев 5 въпроса за бъдещето на спешната помощ, след като ни остави без национален консултант, дни преди да останем и без стандарт по спешна медицина. Отговор не получих. Но получих предупреждение от все още невстъпилия в длъжност нов директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, че иска да се срещне с мен и ми препоръчва да се въздържам от медийни изяви. На висок глас казах, че се готви промяна в политиката за спешна помощ у нас, като се пренебрегват приети от предишни министри програмни и нормативни актове.

На режисирания събор на БЛС ми бе отнета думата, когато се опълчих срещу сливането на спешна и неотложна помощ в НРД 2017 г. Внесох протестна декларация до МЗ срещу превръщането на спешните медици в заместници на личните лекари. Отново не получих никакъв отговор.

Преди 1 седмица излязох пред УМБАЛСМ „Пирогов“ в защита на д-р Атанас Кацаров, който по поръчка бе поставен в условия да не може да се грижи за пациентите си.

Днес бях уволнена, като ненужен спешен медик, защото имам смелостта да казвам истини.

Няма да ме спрете, г-н министър и г-н директор! Министрите и директорите идват и си отиват, но аз оставам и независимо дали в столична болница или в отдалечен филиал, аз ще се боря за живота на пациентите си.

 

Завинаги спешен медик д-р Д. Кателиева 

Коментари

Поредният диктатор, който застава начело на МЗ, бързо си показа рогата. Това ли е най-важният проблем на здравната ни система - да се саморазправим с тези, които имат "различна гледна точка"? Срам!

Тихомир Ушев
7 мар 2017 16:20

Не познавам лично д-р Кателиева, но от изявите ѝ по медиите имам добро впечатление. Сигурен съм, че няма да остане без работа, но е странно, че отстраняват опитен спешен лекар точно от спешната болница "Пирогов". Там и без това има доста скандали напоследък, явно напрежението в екипа е голямо, което не е от полза за нас - пациентите...