Публикация

Не само през лятото се развиват гъбични инфекции!

Размяната и меренето на обувки, носенето им на босо, стъпването по мокрия под на басейна или в сауната може да донесе гъбична инфекция! Те могат да се пренесат и чрез чужда нокторезачка, гребен и дори кърпа!


      Хората много по-често се оплакват през лятото от гъбична инфекция между пръстите на краката, а тя често засяга и ноктите. Това е неприятно състояние, което води до деформация на ноктите, миризма на краката, а лечението е трудно и резултатите по-често са незадоволителни.  
 По-лесно е обаче да се предпазим от гъбичната инфекция. Гъбите се развиват най-добре след дъжд и в топло време, обичат топлината и влагата. Същото се отнася и за микроскопичните гъбички, които се развиват по повърхността на тялото ни - между пръстите, в слабините, под гърдите при жените, в подмишниците. И защото в горещо време се засилва потенето, през лятото с повишаване на температурите се създава условие да се увеличат тези инфекции. Но страдаме от тях и през зимата, заради затворените и често недобре почистени обувки. 
       Гъбичките се срещат навсякъде - върху плодовете и зеленчуците, в хляба, чувстват се чудесно в сауните и басейните, хранят се от кожата и космите ми и умеят да употребяват пълноценно почти всички продукти на тялото ни. А рискът за развитието им се повишава и с прекомерната употреба на антибиотици, която отваря вратата пред лавинообразното им размножаване. Другата предпоставка са нарушени правила на хигиена.
   Често почивката край водата причинява проблеми с кожата като гъбички, обриви и алергични реакции. Гъбичките се срещат и около басейните в разстояние дори до няколко метра, защото там е мокро и влажно, и хората стъпват боси, както и по трамплините за скоци във водата - дори на скачачите се препоръчва да носят специални чорапи, за да не се заразят. Много често се заразяваме и от собствените микроби по тялото ни. Носим във и по кожата на тялото си голямо количество микроби - гъбички, бактерии и др., а когато сме във влажна среда, те започват да се размножават неконтролируемо и предизвикват оплаквания, като силен сърбеж, зачервяване, нацепване между пръстите, засягат се често и ноктите.
Обществените басейни крият много опасности и могат да ни докарат доста здравословни проблеми!
Как настъпва заразяването? 
     Гъбичките са дерматофити и се размножават по кожата. Дрождеподобните или плесенните гъбички се чувстват комфортно между пръстите и в кожните гънки. Размножавайки се, те оставят по обувките спорите си и попадайки върху кожата на нова жертва, пламва нова инфекция. Размяната на обувки, меренето на обувки, носенето им на босо, стъпването по мокрия под на басейна или в сауната може да донесе гъбична инфекция. Също така гъбичната инфекция може да се пренесе чрез чужда нокторезачка, гребен и дори хавлия. 
    Затова пациентите се съветват да не ползват чужди обувки и тоалетни прибори. А по мокрия под на басейна да не се стъпва на босо. След това краката да се измиват със сапун и топла вода, особено между пръстите, да се подсушат добре и да се намажат с хидратиращ крем или дори антигъбичков препарат. 
Как може да се излекува гъбичната инфекция? 
      Голяма част от българите живеят с гъбички между пръстите на краката. При засягане само на кожата е достатъчен лечебен курс със специалните локални препарати  против гъбички. Ако процесът е засегнал и ноктите, е необходимо системно лечение, консултирано със специалист. Но борбата с гъбичките вече е успешна и точно зимата е времето, в което може да се проведе успешно лечение на този проблем. 
      Много е важно преди и по време на лечението пациентите периодично да обработват чорапите и обувките си с предназначени за тях антигъбичкови препарати. Препоръчва се и по време на лечението да се избягват рискови места за зараза като басейни и спа центрове. Обувките трябва да са комфортни, “дишащи”, а чорапите е добре да са памучни. Ходилата трябва да се подсушават след къпане. Добре е ноктите да са изрязани максимално, а при дебели и деформирани нокти се прибягва до педикюрист. 
Важно е да се знае, че около половината от нокътните дистрофии всъщност не са причинени от гъбички, а от плесени, бактерии или други дерматологични заболявания. Ето защо се препоръчва изследване на засегнатите нокти - под микроскоп, чрез посявка или дори хистологично. Лечението им зависи от много фактори: вида на гъбичките, броя на засегнатите нокти, площта на засягане, т.е. дали са засегнати целите нокти или само част от тях.
Лечението на гъбичките по ноктите  само с външни средства се прилага при засягане на по-малко от половината от нокътната плочка или при пациенти, които са противопоказни за вътрешно лечение като трае поне 3 месеца.. За прилагане само на външно лечение инфекцията трябва да е повърхностна и да не са засегнати всички нокти. Прилагат се предимно противогъбични средства под формата на лакове и разтвори. 
      При едната група се изисква ежедневно приемане на таблетките в продължение на три месеца за нокти на краката и два месеца за нокти на ръцете. Другата група антимикотични медикаменти се прилагат само една седмица в месеца, като след това следва триседмична почивка и този режим на прилагане също е в продължение на два месеца за нокти на ръцете и съответно три месеца за нокти на краката. В процес на изпитване са и нови вътрешни лекарства, които по-ефективно проникват в ноктите - още в първите дни след започване на лечението. 
В мъжката брада също се развиват гъбички! 
     Брадата и косата са различни екосистеми, космите там създават различен микроклимат. Това е защото растат нагъсто и са по-твърди, а и между тях има много повече мастни жлези като мастната секреция е по-обилна.  
      Още от далечните времена са добре известни две заболявания на брадата, свързани с микробите, които се развиват там. Това са гъбичните заболявания, които превръщали брадата подобно на медна пита.   Древните гърци оприличили лицето на пчелна пита с изтичащ секрет подобно на мед, откъдето идва и названието на болестта. Гъбичната инфекция засяга всеки косъм. Той се надува и окапва от възпалителния процес. Той може да се причини както от гъбички, така и от бактерии. И понеже микробната флора в областта на брадата е различна, възпалението много бързо скача от косъм на косъм. И предизвиква неприятна инфекция, която прониква в дълбочина и много трудно се овладява. 
         Когато има такава инфекция, най-важно е да се направи изследване, за да се установи дали е причинена от гъбички или от бактерии. Защото в единия случай трябва да се лекуват с антигъбичкови средства, които се пият, а в другия - с антибиотици. И в двата случая само мазането с препарати не е достатъчно. Налага се да се пият и лекарства, защото инфекцията е  дълбока, трудно се лекува и има риск да се образува хронично инфекциозно огнище. 
       В брадата може да се развива също и себорея. Тя засяга не само брадата, а също така мустаците и веждите, кожата на лицето. Те изглеждат неприятно, но болестта се овладява доста по-лесно от една гъбична инфекция и в тези случай е необходимо консултация с дерматолог.

Телефон за контакт с Д-р Герговска: 0887989082 в делнични дни

Повече информация може да прочетете на личния сайт на Д-р Малена Герговска: 

www.drgergovska.com

Коментари