Публикация

В епохата на интернет електронният регистър на пациентът не може да чака

Гениалността е начин и форма на опростяване. Когато една система се усложнява, тя се затлачва и тръгва надолу.  


Повече от половин век човекът гледа към космоса, а в епохата на интернет с едно натискане на клавиша може да общува с цял свят. Въпреки това, в България на нас, лекарите, се налага да изписваме купища хартия с информация за нашите пациенти.

Вече 10 години се боря за създаване регистър на болните, които се лекуват с биологични средства. С въвеждането му ще може да се потърси отговорност от специалиста, ще бъде ясно кой е неговият пациент и какво лечение е проведено. Преди време проф. Томашич от Словения ми показа как e уреден въпросът при тях. Данните се въвеждат и се изпращат по електронен път към проверяващите. На практика лекарят няма пряк контакт с касата. Ако критериите не са изпълнени, самата система те спира и предлага възможни решения. И всичко това работи перфектно.

У нас все още губим часове с попълване на разни бланки. По света решението е намерено и то е много интелигентно.

Пациентите сами могат да въвеждат част от информацията

преди да влязат в кабинета на специалиста – паспортни данни, както и да отговорят в някои предварително подготвени въпросници. Всичко това се изпраща към лекаря, който допълва няколко неща по време на прегледа и ги препраща към касата по интернет. Необходими са: една стая, няколко компютъра и система.

Когато дойде време болните да минават на комисия, пред кабинетите се събират по 50 души, които чакат с часове. Често ангажират и своите близки в работно време. Какво пречи, преди да мине клиничен преглед, пациентът да попълни част от данните вкъщи?

По този начин ще се спестят време и пари, ще се подобри организацията и ще се повиши ефективността. Лекарите ще могат да се концентрират върху основната си дейност, а именно - да лекуват. Ще се спести време и в НЗОК, където едни хора с часове проверяват листове хартия.  Абсолютно безсмислен труд, при положение че всичко може да става по електронен път. Средствата от техните заплати могат да бъдат използвани за нещо друго.

От колко години говорим за електронна здравна карта…

В света това нещо вече е въведено и е чудно какво чакаме, за да го приложим и у нас. Няма нищо ново под слънцето (Еклисиаст 1:9). Картата обаче трябва да бъде интелигентно направена -  дата, минали заболявания, изписани лекарства, ефект от лечението. Така, вместо да попълва бланки, лекарят влиза в профила на болния и пише диагнозата. Електронното досие ще позволи на специалиста да се информира за здравния статус на пациента. Кратко, точно и ясно. Гениалността е начин и форма на опростяване. Когато една система се усложнява, тя се затлачва и тръгва надолу.  

Бавното навлизане на съвременните технологии е сериозен проблем за България.

Ако не си в крак с времето, изостава всичко в страната. Все едно да се движиш с каручка по магистралата, а покрай теб колите да профучават. Това, което другите печелят, ние го губим спрямо световния стандарт. След здравето, времето е най-ценният актив, който ни е даден. Затова обичам да казвам, че секундата е цяла вечност.

Необходима е личност, която да има волята и силата да „завърти кормилото“ в здравепазването. Не да прави козметични промени. Което означава твърда политическа подкрепа от всички партии.  Обществото също трябва да е готово да понесе удара от промяна на системата. Министърът да предложи ясна програма, да работи с експерти, а не с партийни назначения. Защото политическите ежби и популисткото говорене – всичко това пречи. Когато се решават такива въпроси, емоцията не бива да бъде водеща. Необходим е „хладен“ подход и максимално логично мислене. Страстите да бъдат оставени за друго време.  

Още публикации може да видите на моя сайт: www.kolarov.bg

 

Коментари

Няма да бъде въведена, защото това ще сложи край на много лъжи.

Поздравления!

Прекрасно поставена и изяснена позиция за така нужното от години реално осъвременяване в сферата на информацията за пациентите. В ерата на интернет НЗОК продължава да увеличава безслислената бумажтина.

БРАВО - най-после някой в тази държава да каже - ХАЙДЕ СТИГА СМЕ СИ ИГРАЛИ НА ВОЙНИЦИ.

Петър  Галев
8 мар 2017 10:34

Много точно и перфектно аргументирано мнение на проф. Коларов! Поздрави за професионалната, но и гражданска позиция.