Публикация

Безплатен скрининг за бъбречни заболявания в УМБАЛ „Александровска“

Безплатен скрининг за бъбречни заболявания в УМБАЛ „Александровска“

Специалистите ще консултират от 13-17 март, необходимо е предварително записване по телефона


По повод предстоящия Световен бъбречен ден, в периода 13 – 17 март от 10:00 до 16:00 часа, екипът на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“ ще проведе кампания с безплатни профилактични прегледи за ранно откриване и лечение на хронична бъбречна болест и създаване на регистър на засегнатите от болестта. 

Специалистите ще консултират в клиниката и в нефрологичния кабинет на ДКБ „Александровска”. Освен на преглед, хората ще могат да разчитат също безплатно на лабораторни изследвания: кръвна картина, кръвна захар, серумен креатинин; урина-седимент и микроалбуминурия; измерване на кръвно налягане, ръст, тегло и абдоминална ехография.

Средствата за скрининга са осигурени от благотворителната кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш!” по проект на нефрологичната клиника „Диагностициране и профилактика на хроничните бъбречни заболявания“.

Записване на тел.: 02/ 9230 420, 02/ 9230 253.

Световният бъбречен ден се отбелязва традиционно на 9 март по съвместна инициатива на Международната бъбречна асоциация и Световната бъбречна фондация, чиято цел е да поставят акцент върху различни значими фактори и болестни единици, водещи до хронични бъбречни заболявания, както и превенцията им. Тази година той ще премине под мотото „Затлъстяването като фактор за хроничното бъбречно заболяване”. 

Мисията на Световния бъбречен ден е да се повиши информираността сред хората как да се намали честотата и въздействието на хроничните бъбречни заболявания (ХБЗ) и свързаните с тях здравни и финансови проблеми в световен мащаб. На този ден всички медицински специалисти обединяват усилия за откриването и намаляването на риска от ХБЗ, особено сред хора с висок риск (хипертоници, диабетици, пациенти с наднормено тегло), а също и да подчертаят ролята на местните и националните здравни органи за контролиране на епидемията ХБЗ.

Коментари