Публикация

След ранна менструация жената може да развие диабет през бременността

След ранна менструация жената може да развие диабет през бременността

Изследването доказва връзката между ранния пубертет и проблеми по време на бременността


Много бременни жени развиват гестационен диабет. Все още не е ясна точната причина за появата на болестта. Ново проучване защитава тезата, че ранната възраст, на която се явява първата менструация при някои жени, може да играе важна роля.

По време на бременността при някои жени, които никога дотогава не са страдали от диабет или преддиабет, се наблюдава значително покачване на нивото на кръвната захар. Това състояние е известно като гестационен диабет. Появява се, когато организмът на бъдещата майка не може да произвежда или използва достатъчно инсулин, за да трансформира кръвната захар в енергия, съобщава изданието „Медикъл нюз тудей“. 

Рискове при гестационен диабет

През 2010 г. повече от 9% от бременните жени в САЩ са развили гестационен диабет според доклад от 2014 г. на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията 
Състоянието обикновено се появява в късния етап на бременността, след като плодът вече е напълно развит. Поради тази причина гестационният диабет не причинява вродени малформации или други проблеми, свързани с развитието на детето. 

Ако остане нелекуван обаче, гестационният диабет може да доведе до покачване на нивата на кръвната захар на бебето и организмът му да е принуден да произвежда повече инсулин, който да преработва глюкозата. Резултатът често е, че бебето е с наднормено тегло, което може да го постави в риск от затлъстяване или диабет тип 2 по-късно през живота му.

Все още не е установено какво причинява появата на гестационния диабет. Ново изследване, публикувано в American Journal of Epidemiology, обаче може би е успяло да установи връзка между възрастта на жената, на която се появява първият менструален цикъл, и риска от развитие на гестационен диабет.

Изследването е проведено от екип от Училището за обществено здраве към Университета на Куинсленд, Австралия. 

Ранната менструация увеличава риска с 50%

Екипът изследвал данните за повече от 4700 жени, които били проучени в австралийско изследване за продължителността на живота на жените. Като цяло, било установено, че голям брой от дамите, при които първата менструация се е появила много рано, след това развиват диабет по време на бременността. 
При жени, при които първият цикъл е дошъл на 11-годишна възраст или даже по-рано, има 50 процента по-висок риск да развият гестационен диабет от тези, при които първият цикъл е дошъл на 13-годишна възраст или по-късно, обяснява изследователят от екипа Даниел Шонекер. 

Връзката между ранната менструация и появата на гестацонен диабет остава статистически силно проявена дори след като изследователите от екипа взели под внимание други фактори като Индекс на телесната маса, възраст на раждане и други. 

Изводите от изследването са важни, тъй като ще дадат възможност на медицинските специалисти да започнат да разпитват бременните кога е дошъл първия им цикъл и така да идентифицират жените, които са в по-голям потенциален риск да развият гестационен диабет, смятат от екипа. 

Превенция при бременни

„Изследването в тази насока е от особено значение за общественото здраве заради глобалната тенденция менструалният цикъл при момичетата да започва на по-млада възраст“, коментира проф. Гита Мирша, ръководител на изследването за дълголетието в Австралия. Освен с гестационен диабет, преждевременният пубертет напоследък се свързва и с други отрицателни за здравето на жената промени, обяснява тя.

Направените изследвания до момента свързват ранния пубертет при момичетата с патологии като инсулинова резистентност, хипотиреоидизъм – дефицит на хормони на растежа, както и хиперплазия. Затлъстяването също е често срещано при момичета с преждевременен пубертет. Едно от проучванията установява, че  81 процента от момичетата в тази група имат допълнителни ендокринни проблеми. Други проучвания пък свързват ранния пубертет със сърдечносъдови проблеми като високо кръвно налягане и по-високи нива на холестерол.

Важно е да се направят по-нататъшни изследвания за установяването на причината за това защо ранното започване на менструалния цикъл води до гестационен диабет по време на бременността, коментира Даниел Шонекер. 

„Голяма част от жените, които развиват диабет по време на бременността, са с наднормено тегло или затлъстяване. Ако лекарите окуражават жени, при които цикълът е дошъл много рано, да намалят теглото си още преди да забременеят, това може да спомогне за намаляване на риска да развият гестационен диабет“, коментира Даниел Шонекер.

Изследователят отбелязва, че здравословното тегло е много важно, но трябва да се има предвид, че възможното обяснение за повишеният риск от гестационен диабет може да са и хормонални промени. Научният екип призовава за допълнителни изследвания в тази насока, за да се установи механизмът на промените в организма на жената.

Коментари