Публикация

Пациенти обжалват решение на Комисията по позитивния списък


Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България е внесло до Административния съд жалба против решение на Комисията по позитивния лекарствен списък.

„Причината за жалбата е рязкото понижаване на нивото на реимбурсация на три лекарства, които са особено важни за нас, болните от паркинсон. Става дума за медикаментите „Мирапексин”, „Комптан” и „Азилект”, пояси пред health.bg Васил Настев, председател на сдружението.

На 18 февруари комисията определи НЗОК да поема само 25% от стойността на лекарствата за паркинсон, вместо от 76 до 100%.

Според Васил Настев това ще лиши много болни от медикаментозна терапия.

„Искаме да се запази досегашната реимбурсация, защото това са скъпоструващи препарати. Така например болният, който се лекува с „Мирапексин”, трябва да заплаща около 190 лева на месец. Това е непосилно. При мен постъпват жалби от хора, които вземат 100 лева пенсии”, каза председателят на сдружението на паркинсониците.

Той изрази неудовлетвореност, че въпреки срещите със здравния министър, с председателите на Комисията по прозрачност и Комисията по позитивния списък, проблемът с лекарственото лечение на пациентите се неглижира.

„Няма отношение като към болни, въпреки че паркинсониците са около 30 хиляди. Не ни предупредиха за промяната в заплащането на медикаментите, за това, че от 1 март лекарствата са ни 75% от джоба.

Какъв е този софтуерен момент в тяхната система, че влезе ли медикаментът веднъж, три месеца не може да бъде изваден. От началото на този месец пациентите си плащат, въпреки че имат протоколи, които важат за 6 месеца”, допълни Васил Настев.

Коментари