Публикация

Ръководството на „Пирогов“: Д-р Кателиева е освободена заради неспазване на трудовото законодателство

В лечебното заведение няма „масови чистки“, твърдят оттам


В „Пирогов“ няма „масови чистки“, дейността на болницата протича нормално и без напрежение.

Това съобщават от пресцентъра на спешния институт по повод медийните изяви на д-р Десислава Кателиева, която беше освободена от поста си в болницата.

В писмо до медиите д-р Кателиева съобщи, че е уволнена без предупреждение от новото ръководство на института по поръчка на здравния министър д-р Илко Семерджиев заради несъгласието й с политиката в сферата на спешната помощ.

От лечебното заведение уточняват, че договорът на д-р Кателиева, която е председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ, е бил прекратен заради "неспазване на Кодекса на труда".  Tя е била назначена в „Пирогов” преди година на допълнителен трудов договор, a основният й е в Националната кардиологична болница. По този начин се надвишавал разрешеният брой работни часове, което влизало в нарушение на трудовото законодателство.

Ето и официалната позиция на „Пирогов“, публикувана на сайта на лечебното заведение:

В отговор на медийните изяви на д-р Десислава Кателиева и за да оборим спекулациите и неверните твърдения по адрес на спешния институт, заявяваме следното:

Д-р Кателиева е била назначена преди една година на допълнителен трудов договор в УМБАЛСМ „Пирогов“ /основният й е с Националната кардиологична болница/, с което влиза в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове. 

Допълнителният й договор бе прекратен в съответствие с българското законодателство – чл.334, ал.1 от КТ, Раздел „Прекратяване на трудов договор за допълнителен труд“.

Протестите на д-р Кателиева започнаха веднага след смяната на предишния директор, благодарение на когото е получила възможност за допълнителна работа в спешния център.
Обидните квалификации по адрес на настоящото ръководство ще оставим без коментар, но не и засягащото работата на „Пирогов“.

Категорично заявяваме, че няма „масови чистки“, дейността на болницата протича нормално и без напрежение. Нещо повече – презентираната от д-р Кателиева Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България няма представителни функции за гилдията на спешните лекари. 

Още през 2004 г. е регистрирана Българската асоциация на спешните лекари, която представлява техните интереси.

Относно въпросите й за състоянието на системата за спешна медицинска помощ – реализацията на мерките, залегнали в националните стратегически документи, предвиденото увеличение на заплатите в сектора, стандартът „Спешна медицина“, който е обжалван във ВАС, от страна на „Пирогов“ и на здравното министерство имаше покана за диалог, но тя не беше приета.

Следва да отбележим, че от Министерството на здравеопазването срещаме силна ангажираност с проблемите в системата на спешната медицинска помощ. 
Министър Илко Семерджиев заяви и демонстрира приемственост по отношение на Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020 и на проектите за модернизирането й и обучението на персонала от спешни медици. 

В тази връзка на 28 февруари беше подписан и договор между МЗ и МТСП, който осигурява 7 млн. лв. за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ. Предстои обучението на близо 7000 души, в това число лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и помощен персонал от „Пирогов“. 

Коментари