Публикация

INCONTI LASE®  нехирургично и неинвазивно лечение на симптомите на стрес-интконтиненция с иновативна лазерна система - Vaginal Erbium Laser

INCONTI LASE® 

нехирургично и неинвазивно лечение на симптомите на стрес-интконтиненция

с иновативна лазерна система - Vaginal Erbium Laser

Неинвазивни лазерни процедури с Вагинален Ербиум Лазер (ВЕЛ), който се прилага при: - стрес-инконтиненция - "INCONTI LISE" - синдром на вагинална релаксация - "INTIMA LISE" - вагинална атрофия - "RENOVA LISE" Една лека и безболезнена процедура ... с невероятен резултат !


INCONTI LASE® 

нехирургично и неинвазивно лечение на симптомите на стрес-интконтиненция

с иновативна лазерна система Vaginal Erbium Laser

 

Стрес инконтиненция (SUI - stress urinary incontinence) е един от често установяваните в годините проблеми при жени в средна възраст, след естествено раждане или физиологична слабост на съединителната тъкан.

Това е състояние, при което жената усеща изтичане на урина при минимално физическо напрежение, като кашляне, кихане, леки физически натоварвания. Тази инконтиненция се различава от т.нар. спешна-инконтиненция, при която задържането на урина е невъзможно и настъпва внезапно и неконтролируемо и не зависи от физическото натоварване.

Лазерната терапия при физиологично настъпващото изтъняване на влагалищната лигавица в годините, известно като вагинална атрофия и последващата стрес-инконтиненция, е бърз, не-хормонален, не-хирургичен и високо ефективен метод.

Най-често установяваните оплаквания при вагинална атрофия са:

 • Уринарна инконтиненция или леко изтичане на урина при слабо натоварване, като кихане или кашляне или дори спонтанно
 • Вагинална сухота, парене и сърбеж
 • Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация)
 • Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур
 • Болезнен сексуален акт
 • Вагинална или вулварна болка
 • Лек пролапс и
 • Намалени чувствителност в зоната и недостатъчна сексуална възбудимост

Какви са причините за уретрална инконтиненция и влагалищна атрофия?
Най-честата причина за стрес  инконтиненция е намаляването на нивата на женските полови хормони, които са от основно значение за здравето и нормалното функциониране на влагалището и уринарната система. Това се случва естествено в периода на менопаузата или малко преди това и постепенно се засилва с времето. Естествения процес на намаляване на естрогените с остаряването често засилва увредата, която настъпва в резултат на бременност, раждане или други фактори.

Различни състояния могат да доведат до намаляване на нивата на естрогените и съответно да покажат прояви на инконтиненция, независимо от възрастта на жената.

Такива състояния са:

 • Продължителна прогестеронова контрацепция
 • Продължително кърмене
 • Ранна менопауза при овариална дисфункция

Същите оплаквания могат да се наблюдават и при индуцирана вторична менопауза в резултат на терапия при злокачествени процеси или хирургични интервенции в гениталната област – при премахване на яйчниците или удължена противотуморна терапия с медикаменти като Тамоксифен.

Други фактори като стрес, депресия и физически изтощение могат да намалят нивата на естрогените и да доведат до симптоми на уретрално незадържане.

Докато повечето симптоми на менопаузата като топли вълни преминават във времето, симптомите на влагалищна атрофия и следващата от нея стрес инконтиненция не отминават и могат да се задълбочат в годините, предизвиквайки последващо намаляване на комфорта, честотата на интимните контакти и качеството на живота. Важно за жените е да осъзнаят, че симптомите са много чести и напълно лечими.

Терапията INCONTI LASE® се осъществява със системата SP Dynamis на FOTONA – една от първите компании, които въвеждат лазерното лечение на уретрална инконтиненция. На практика тя действа като имитира ефекта на естрогеновата стимулация върху влагалищната лигавица, водейки до засилване на регенеративния процес и възстановявайки стегнатостта на влагалищната стена, нейната функция и сетивност.

В кои случаи и подходащо прилагането на  INCONTI LASE®?
Терапията е с много нисък риск и подходяща за почти всички жени, които имат оплаквания от стрес-инконтиненция, включително и при жени:

 • в период на менопауза
 • при които симптомите се появяват след терапия за злокачествен тумор или хирургична интервенция и които не могат да използват хормонална терапия
 • които не отговарят на локална естрогенова терапия или приемат приложението й като неприятно
 • с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур
 • изпитващи болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт
 • с намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, които настъпват след раждане.

Какви са очакваните резултати след терапията?
Лазерното лечение на влагалището цели възстановяване на състоянието на вагиналната стена от преди периода на атрофията. В резултат на уплътняването на лигавицата се усилва нейната подпорна функция спрямо уретрата, при което намаляват симптомите на уринарна инконтиненция.

Почти всички пациенти съобщават за значителни подобрение в симптомите, някои дори ги описват като променящи живота.

Жените съобщават за:

 • Изчезване на изтичането на урина при минимално физическо усилие
 • Намаляване честотата на влагалищни и уринарни инфекции
 • Значително по-добро овлажняване
 • Намаляване на болката (до пълната й липса) по време на сексуален акт
 • Намаляване на влагалищното парене и сърбеж
 • Намалена влагалищна и вулварна болка
 • Влагалищно стягане и подобрена еластичност
 • Подобрена сетивност и оргазми
 • Повишено либидо и самоувереност

Как действа терапията?
INCONTI LASE® е терапия, при които чрез стимулиране на регенеративните процеси на тялото се постига подобряване на кръвоснабдяването на влагалищната стена и засилена продукция на колаген в областта на предната влагалищна стена. Тези тъканни промени водят до подобрение на еластичността на влагалищните тъкани и повишава киселинността на влагалището до нормални стойности. Чрез възстановяване на нормална и здрава вагинална среда много от симптомите на вагинална атрофия намаляват и изчезват.

Поради факта, че използвания лазер е във фракционен режим на действие, всяка терапия достига до малка част (6%) от влагалищната тъкан. Докато пациентите усещат подобрение още след първата процедура, е важно да се продължи и с останалите планирани в терапията сесии за постигане на дълготраен резултат и повлияване на симптомите на вагинална атрофия.

Как да се подготвя за процедурата?
В случай, че установите оплаквания, които могат да бъдат повлияни от терапиията INCONTI LASE® можете да запазите час за консултация за планиране на процедура. По време на предварителния преглед лекар ще изясни дали оплакванията ви отговарят на състоянията, които имат позитивно повлияване от обсъжданите терапии.

В случай, че сте подходяща за провеждане на терапия трябва да направите цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищния секрет. Добре е да се консултирате и с лекуващия си гинеколог.

Какво представлява процедурата?
При вагиналната лазерна терапия във влагалището се поставя стъклен спекулум, чрез който впоследствие се въвежда и лазерната сонда. Последователно се осъществяват няколко лазерни стимулации. По време на терапията няма болка или друг усет. Възможно е да усетите леко затопляне при обработване на най-повърхностните части на влагалището, на самия му изход. Не е необходимо допълнително обезболяване на зоната. В края на процедурата се обработва и външната част на тъканите на входа на самото влагалище, при което се усеща леко боцкане.

Как да поддържам зоната след терапията?
Процедурата не е свързана със странични ефекти и възстановителен период, поради което пациента може да се върне към обичайните си ангажименти веднага след терапията. Препоръчва се да няма сексуални контакти за 5 дни след лечението. Възможно е 2-3 дни след терапията да има лекостепенно бистро влагалищно течение.

Колко време ще продължи ефекта от терапията?
Обичайно резултатите от всяка отделна терапия INCONTI LASE® са много добри, въпреки че те могат да варират от пациент до пациент. Повечето жени изпитват подобрение още след първата терапия, въпреки че е желателно да се проведе целия курс на лечение за постигане на максимално дълготраен резултат. Пациенти с тежки оплаквания могат да бъдат подложени на 4 до 5 терапии за постигане на пълно възстановяване.

Някои пациенти съобщават за усетено подобрение само за няколко дни след терапията, но реалния ефект се усеща няколко седмици по-късно и става по-осезаем до 6тия месец.

Правените до момента проучвания установяват, че повечето пациенти усещат подобрение в оплакванията за 12-18 месеца. Препоръчва се за удължаване и поддържане на постигнатия резултат да се провежда по 1 процедура в годината, още повече, че процеса на отпускане на лигавицата и поддържащите я тъкани е прогресивен и не може да бъде стопиран с тази терапия.

 

 • Fistonic I. Laser treatment of early stages of stress urinary incontinence significantly improves sexual life. Presented at Annual Conference of European Society for Sexual Medicine; December 2012; Amsterdam.
 • Fistonic I. Erbium laser treatment for early stages of stress urinary incontinence (SUI) in women. resented at Annual Meeting of International Urogynecological Association; May 2013; Dublin.
 • Fistonic I. Erbium laser treatment for early stages of stress urinary incontinence (SUI) and vaginal relaxation significantly improves pelvic floor function. Presented at 15th Congress of Human Reproduction; March 2013; Venice.

 

Д-р Влатко Глигоров  д.м.

Акушер-гинеколог

Дерматологична клиника „София“

" }-->

Коментари