Публикация

Скандал във Фонда за лечение на деца – опити да се ограничи ролята на Обществения съвет

Скандал във Фонда за лечение на деца – опити да се ограничи ролята на Обществения съвет

Родители и членове на съвета се обявиха срещу измененията и заплашиха с протести


Министерството на здравеопазването подготвя промени в работата на Фонда за лечение на деца, с които да се ограничи ролята на Обществения съвет. Родители и членове на съвета изразиха несъгласие, готови са и на протести, съобщава bTV. 

В момента ведомството извършва одит на фонда. След него ще бъдат огласени промените.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев Общественият съвет, в който освен лекари има и представители на пациентски организации и журналисти, не трябва да взема решения по целесъобразност, а единствено да е консултативен орган, който да подпомага работата на фонда и да следи за прозрачността на процедурите.

По думите му не е редно хора без медицинска специалност да се произнасят по медицински казуси.

Според други обаче решението цели да няма прозрачност в работата на фонда. „Смятам, че не желаят да има прозрачност, да се правят някакви неща и да няма хора, които да следят за тази прозрачност това, което се върши“, посочи Петя Александрова, член на Обществения съвет на фонда, сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, цитирана от телевизията.

Подготвяните промени идват след скандала около казуса с 9-годишния Байрям, който имаше одобрение от фонда за бъбречна трансплантация в Германия, но в последния момент от здравното министерство отказаха да подпишат формуляр S2. Без този документ детето не можеше да замине за лечение в чужбина, а мотивът беше, че той може да бъде опериран в България.

След силна обществена реакция МЗ разреши на Фонда за лечение на деца да финансира лечението на Байрям в Германия. 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е обиден, че сме изразили недоверие към българските лекари“, коментира пред bTV Пенка Георгиева от Обществения съвет на фонда. Това според нея е провокирало предложението за ограничаване ролята на съвета.

Ние и сега не взимаме медицински решения, ние сме гарант за прозрачност”, припомни Пенка Георгиева.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум напомни, че фондът е създаден с общи усилия на журналисти и неправителствения сектор и е допълнителна помощ, когато държавата не може да поеме животоспасяващи операции за деца.

Важно е да има Обществен съвет, който следи дали лекарите дават становища в интерес на децата. Няма място за обида, когато става въпрос за живота на децата. Какво щеше да стане с Байрям, ако нямаше обществена реакция”, коментира Красимира Величкова.

Коментари