Публикация

От печата: Линейките в София хвърчат три пъти до Луната и обратно

От печата: Линейките в София хвърчат три пъти до Луната и обратно

Масова практика е да се разкарват напразно екипите на Спешна помощ


Столичните линейки хвърчат три пъти до Луната и обратно. Само в рамките на изминалата година спешните коли в София и областта са изминали 2 милиона и 400 хиляди километра, сочи справката на Центъра за спешна медицинска помощ, цитирана от в. „Телеграф“. 

Всекидневникът прави сравнение с разстоянието от Земята до Луната, като уточнява, че то е малко под 400 хил. км. Оказва се обаче, че всеки трети адрес, който медицинските екипи посещават, не се отнася до наистина спешен случай. От 140 541 повиквания неотложните пациенти са 93 135. 

В същото време приетите в болница пациенти през 2016 г. са 37 837, на останалите е оказана помощ на място. За 2017 г. данните са още по-фрапиращи. Само през януари са получени 13 000 повиквания, като наистина спешните се оказали 4 919. 

Масова практика е и линейките да се изпращат за зелен хайвер напълно умишлено, отбелязва изданието и допълва, че около три хиляди души годишно се майтапят със Спешната помощ. Някои дори се обзалагат кога ще дойде екипът и звънят на 112 с измислена история. Други пък подавали фалшиви или несъществуващи адреси.

Не липсвали и куриозни случаи. Например екипите са се притекли светкавично на помощ на жена, която съобщила, че „детето“ й е паднало от осмия етаж. На място било установено, че не става въпрос за дете, а за котка. Мъж пък повикал линейка, за да го закара до вкъщи, защото обувката му го стягала и не можел да ходи.

Коментари