Публикация

​​​​​​​Ниските мъже са по-застрашени от ранен косопад

​​​​​​​Ниските мъже са по-застрашени от ранен косопад

Нови генетични данни потвърждават подозренията на учените, че има връзка между оплешивяването  и други биологични характеристики и заболявания


Ниските мъже са в по-застрашени от ранно оплешивяване, установи международно генетично изследване под ръководството на Университета на Бон.

Учените изследвали генетичен материал от повече от 20 000 мъже от 7 различни държави.  Събраните данни показват, че преждевременният косопад се свързва с цяла поредица от физически характеристики или заболявания.

Изводите от изследването бяха публикувани в Nature Communications, съобщава изданието News Medical.

Вече е известно, че мъжете, при които започва преждевременен косопад, страдат по-често от сърдечни заболявания и рак на простатата. Новите генетични данни сега потвърждават подозренията на учените, че има връзка между оплешивяването  и други биологични характеристики и заболявания.

В изследването е анализиран генетичен материал на около 11 000 мъже с преждевременен косопад. В контролната група пък участвали около 12 000 мъже, които били със запазена коса.

Нови връзки

„Успяхме да установим 63 промени в човешкия геном, които увеличават риска от преждевременен косопад“, обяснява д-р Стефани Хайлман-Хаймбах, която се занимава с генетика на човека в Университета на Бон. Някои от генните изменения са свързани и с други характеристики и заболявания като например по-нисък ръст, ранен пубертет и различни видове рак.

Генетичните открития потвърждават също така връзката между загубата на коса и увеличения риск от рак на простатата. Връзката на косопада със сърдечните заболявания се оказва е доста по-сложна.

Плешивост – по-светла кожа

Открити са и генетични връзки между плешивостта и по-светлия цвят на кожата, както и връзка на косопада с увеличената костна плътност. „Това може да означава, че мъжете, които имат косопад, по-добре използват слънчевата светлина, за да синтезират витамин Д. Тези връзки може да обяснят и защо най-вече белите мъже страдат от преждевременен косопад, обяснява проф. Маркус Ньотен, директор на Института за генетика на човека в Университета на Бон.   

Нещо повече, изследването дава нови обяснения за  биологическите причини за плешивостта, като идентифицира гените, които участват в процеса на загубата на коса. Имунните и мастни клетки по скалпа очевидно участват в процеса заедно с клетките във фоликула на косъма.

Няма причини за притеснение

Все още обаче е установено само до известна степен кои молекулярни механизми са в основата на връзката между преждевременния косопад и другите заболявания. Бъдещата цел на учените ще бъде да анализират тези връзки.

Все пак, мъже, които започват да оплешивяват рано, не трябва да се притесняват. Рисковете от заболявания се увеличава съвсем малко, успокоява проф. Ньотен. За него като учен обаче е вълнуващо да установи, че косопадът не е изолирано явление, а има връзка с различни други биологични характеристики и заболявания при мъжете.  

Коментари