Публикация

Малкият Байрям ще постъпи в германска болница на 27 март

Малкият Байрям ще постъпи в германска болница на 27 март

Уточнени са последни детайли около лечението му в чужбина, което ще бъде поето от българската държава


снимка: Би Ти Ви

Университетската клиника в Тюбинген (Германия) е определила дата за приема на 9-годишния Байрям Айше Байрям, който е с хронична бъбречна недостатъчност и от две години е на хемодиализа, и баба му Селима Али. Новият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева обяви, че са уточнени последните детайли около лечението и престоя на двамата в чужбина, разходите за което ще бъдат поети от българската държава.

В телефонен разговор с бабата на Байрям д-р Троева е потвърдила датата 27 март.

Датата беше изнесена в някои медии преди самите ние да сме постигнали финална уговорка с клиниката. Така или иначе това вече е факт. Успокоих г-жа Селима Али, че всичко е вече уговорено и остава само да уточним подробностите по пътуването“, заявява директорът на фонда в прессъобщение.

В него тя описва редица неточности, които е установила при поемането на поста си, довели до забавянето на процедурата с лечението на детето. А именно:

„Бих искала да изясня пред обществеността някои важни неща, които останаха извън фокуса на медиите и емоционалните оценки по казуса „Байрям“. Изисках цялото здравно досие на детето още в първия си ден като директор на ЦФЛД и разговарях с проф. Пилософ и с всички колеги, работили по случая. Установих факти, пропуснати в процедурата и водещи до нейното забавяне:

• Донорът (Селима Али) не е бил включен като пациент съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз. Това е пропуск, който поправяме тези дни. Предстои НЗОК да издаде допълнителен формуляр S2, поeмащ разходите за предоперативните изследвания на бабата на Байрям, както и неговата хемодиализа в германската клиника. 
Допълнително, извън подписания от Министерството на здравеопазването формуляр за лечението в чужбина на детето, се изискват 50 300 евро за хонорари, пребиваването в болницата в Тюбинген и осигуряването на преводач за целия престой, който може да продължи до няколко месеца.

Справка в НАП ми показа, че Селима Али е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., което се явява пречка за поемането на разходите й от НЗОК. Това не е било проверено и взето под внимание от Фонда. За щастие всички здравни вноски бяха платени от благодетел, пожелал анонимност.

От страна на Фонда за лечение на деца е било пратено два пъти искане за издаване на формуляр S2 за трансплантацията на Байрям Айше до Министерството на здравеопазването (на 16.01. – в мандата на министър Москов, и на 06.02. – в мандата на министър Семерджиев), като и двата пъти искането е било връщано заради непълноти и неточности в представената документация, които е трябвало да бъдат отстранени от ЦФЛД за издаване на S2.

Съществувала е неяснота относно възможността бабата на детето да бъде донор – не са били представени в Министерството на здравеопазването документи в подкрепа на това. Проблемът е визиран и в писмо по електронна поща от болницата в Тюбинген от 31 януари, с уговорката, че в случай, че тя се окаже неподходяща за донор, ще се наложи връщане в България и търсене на донор на детето.

В искането за издаване на формуляр S2 до МЗ не са били включени становищата на двама външни експерти по трансплантология и урология, а на детски нефролози. Те не са посочили причина за невъзможността лечението на детето да бъде извършено в България, както изисква Правилникът на фонда и правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС. 
 

Единствено в становището на единия експерт се посочва, че е уместно детето да се лекува в Германия във връзка с проведена там преди време консултация по повод урологичния му проблем, но не и че това е невъзможно в България. От другия експерт е представена етапна епикриза във връзка с осъществяваното хемодиализно лечение. В документа обаче не са визирани дейности, свързани с трансплантация.

В България има 4 болници, в които работят специалисти-трансплантолози: УБ „Лозенец“, УМБАЛ „Св.Марина“, „Александровска“ болница и УМБАЛСМ „Пирогов“. Тези специалисти не са били потърсени за становище при искането за издаване на формуляр S2. Изтъква се само специалист от „Пирогов“, но негово становище не е прикрепено към документацията до МЗ.
 

Както е известно, на 1 март министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа формуляр S2 за лечението на Байрям Айше Байрям след заключенията на консилиум специалисти и окомплектоването на нужните документи за трансплантацията.
 

След изчистването на всички нередности, които заварих, и издаването от НЗОК на допълнителния формуляр S2 за изследвания на Селима Али и хемодиализата на Байрям в германската клиника, двамата ще бъдат приети в УБ Тюбинген на 27 март“.

" }-->

Коментари