Публикация

​​​​​​​Когато урината „пари“, това може да е знак за сериозно заболяване

​​​​​​​Когато урината „пари“, това може да е знак за сериозно заболяване

Да правите разлика кога урината ви е топла и кога „пари“ е от ключово значение за вашето здраве, смятат уролози


Всички хора отделят урина, но колко често обръщаме внимание каква всъщност е тя? Цветът, миризмата и това как се усеща урината може да  разкрие много за здравословното ви състояние.

Повечето хора знаят, че урината е топла. Уролозите обаче предупреждават, че има много тънка разлика между температурата на самата урина и други усещания, свързани с нея, като например парене. Докато едни от тях не трябва да ни притесняват, други могат да са знак за сериозни физически проблеми. Кои са разликите?

Топла урина

Урината по принцип трябва да е топла и това се дължи на нашата вътрешна телесна температура. Тъй като урината се складира в пикочния мехур, тя е равна на телесната ни температура – приблизително 37 градуса пf Целзий, обяснява д-р Ферди Маре, уролог от Кейптаун, пред изданието Health24. 

Външни фактори също могат да покачат температурата на урината. Интензивните физически упражнения, например,  ще затоплят тялото и вътрешностите ни, а оттам и урината.

Усещане за парене

Ако усещате урината си топла, няма място за притеснение, защото това е нормалното усещане, когато тя излиза от тялото. Когато урината „пари“ обаче, това е неприятно „изгарящо“ усещане в уретрата при преминаването на урината.

 Ако човек изпитва подобно неприятно парене, смъдене, сърбеж или дори болка в перинеума или в пикочния канал по време или точно след уриниране, това състояние се нарича дизурия.  Тя не трябва да се подценява при никакви обстоятелства, тъй като може да е симптом за по-сериозни болести.

Дизурията може да е причинена от инфекции, пренасяни по полов път като хламидия и гонорея или други неинфекциозни състояния като диабет. Най-често обаче тя е причинена от бактериална инфекция на пикочните пътища. Тя включва част или целите пикочни пътища. Симптомите и степента на инфекцията зависят от взаимодействието между бактериите и имунната система на човека.

Известно е, че инфекциите на пикочните пътища са много по-често срещани при жените. Между 25 и 30 процента от дамите на възраст между 20 и 40 години обикновено страдат от някаква инфекция на пикочните пътища, показва световната статистика. 

Коментари