Публикация

Лекар от Велинград отчитал прегледи на починала пациентка

Лекар от Велинград отчитал прегледи на починала пациентка

Районната здравноосигурителна каса е прекратила договора му


Личен лекар от Велинград е отчитал прегледи на пациентка, след като тя вече е била починала. Това е причината здравната каса в Пазарджик да прекрати договора му, съобщава Дарик радио.

Докторът е част от групова практика „АПМП-ГП-Медик 2000“ ООД. От дружеството са се опитали да обжалват санкцията, но Административният съд я е потвърдил, като сдружението ще трябва да плати и 500 лева разноски.

Санкцията е наложена със заповед на директора на РЗОК-Пазарджик. Служители на касата с установили при проверка, че един от шестимата лекари в практиката – д-р Георги Антонов, е отчел диспансерен преглед на пациентка след смъртта й. Събрани са и доказателства и за други отчетени дейности на същата жена, отново след като била починала. 

Медикът е коментирал, че е допусната техническа грешка. Предвид факта, че е бил уведомен за смъртта на пациентката, обясненията му са приети за неоснователни.

Установено е, че и друг път е извършвал същото нарушение.

Директорът на РЗОК е прекратил частично договора на дружеството само в частта за д-р Антонов, каквото е предвиденото в Закона за здравното осигуряване наказание при отчитане на неизвършена дейност.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Коментари