Публикация

Опити с наноботи дават обещаващи резултати в борбата с рака


Американски учени са разработили миниатюрни нанороботи, които могат да се движат в кръвоносната система на пациентите и да доставят терапия до туморите, която “изключва“ важен ген на рака, съобщава Ройтерс.

Изследването, публикувано в Nature, предлага предварителни доказателства, че този метод за лечение (РНК интерференция) може да се използва успешно и при хора.

Екип на Калифорнийския технологичен институт е използвал нанотехнологии, за да създаде миниатюрни полимерни роботи, покрити с протеин, наречен трансферин, които търсят рецептор или молекулярен път към различни видове тумори.

След като частиците намерят раковата клетка и влязат в нея, те се разпадат, като освобождават малка интерферираща РНК, която блокира гена, създаващ протеина за растеж на рака.

В първата фаза на клиничните изпитания с различни видове тумори, екипът давал на пациентите по 4 пъти на ден дози от наночастици интравенозно в продължение на 21 дни.

Все още обаче не може да се каже дали терапията има странични ефекти и дали лечението действително може да помогне за премахването на туморите. 

Коментари