Публикация

От печата: НЗОК сама ще купува онколекарствата

От печата: НЗОК сама ще купува онколекарствата

Целта е да се намалят цените на медикаментите


Здравната каса ще прави търгове за осигуряване на лекарствата в онкологията, съобщиха оттам. Промените са заложени в рамковия договор между НЗОК и лекарския съюз, който влиза в сила от 1 април, пише в днешния си брой в. „Сега“.

В момента всяка болница купува сама нужните й медикаменти, а след това НЗОК ги плаща. Занапред процедурата ще се централизира и самата каса ще прави обществени поръчки.

Целта е да се намалят и уеднаквят цените на медикаментите, тъй като в момента различните болници постигат различни цени на едни и същи препарати. Преди време се твърдеше, че има драстични разлики между различните лечебни заведения, макар че производителите обявяват, че това не е така. Анализ не е показван публично, отбелязва изданието.

До 2012 г. медикаментите за рак се осигуряваха именно с централизиран търг в Министерството на здравеопазването и болници и пациенти постоянно се оплакваха от липси на определени лекарства. След като плащането на препаратите за онкологични заболявания мина към НЗОК, разходите по това перо скочиха драстично - от 174 млн. лв. през 2013 г. на 289 млн. лв. за миналата година. Появи се и проблемът с паралелния износ и изтеглянето от пазара на по-евтините препарати. 

Всекидневникът отбелязва, че идеята здравната каса да прави обществени поръчки за лекарствата, които плаща, не е нова. Досега тя не е осъществявана и заради опасенията, че институцията ще трябва да определя количества, които да договаря, т.е. може да се появи отново проблемът с недостатъчни доставки.

Не е ясно и каква ще е в такъв случай съдбата на електронната борса за лекарства в здравното министерство, която също трябваше да заработи тази година. Тя беше подготвена от предишния екип на МЗ, но и настоящият министър Илко Семерджиев обяви, че я одобрява по същество. Нейната цел също беше да се прави централно договаряне, с което да се постигнат по-ниски и еднакви цени, припомня изданието.

Коментари

Ей, така и не се научиха да не повтарят собствените си грешки тези дървени глави в НЗОК. Очаквайте изчезването на някои видове медикаменти.